Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Включваме се в нов транспортен коридор между Персийския залив и Черно море

България получи предложение да се включи в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия – България, съобщи премиерът Бойко Борисов след разговор с вицепрезидента на Иран Есхак Джахангири.

„Готови сме да участваме в този транспортен коридор. Това, че изградихме АМ “Тракия” и АМ “Марица” заедно със скоростната жп линия Бургас – Истанбул, дава възможност Бургас и Варна да бъдат включени сега в такова предложение за транспортен коридор Иран – Армения – Грузия – България. Разбрахме се след две седмици в София да дойдат експерти от Армения, Грузия и Иран, за да се подготви теоретично как би изглеждала подобна идея. Ние и днес можем да поемем чрез нашите пристанища Варна и Бургас и инфраструктурата, която сме изградили, потокът към Европа от такъв транспортен коридор, в който влиза превоз не само на стоки и товари, но и на газ. Истински съм удовлетворен, че иранската страна толкова задълбочено се бе подготвила по темите и след две седмици ще дадем всичко от себе си, за да допринесем за реалното осъществяване на ползотворни и за двете страни идеи“, обясни Борисов.

Премиерът разказа, че по време на срещата си с вицепрезидента Джахангири са обсъдили различни теми, включително и ядрената енергетика, за възможностите, които има България като потенциал в тази посока, и за реактори.

„Доволен съм и че колегите от Иран бяха добре запознати с проекта за газов хъб „Балкан”. Надявам се да постигнем и надминем стокооборотите, които сме имали в миналото“, допълни Борисов.

Очаква се българската делегация да обсъди и възможността произведеното ядрено оборудване за спряната АЕЦ "Белене“ да бъде продадено в Иран, както и за осигуряване на доставки за планирания край Варна газов хъб.

Джахангири определи водените разговори за сътрудничество относно енергийните източници, нефтопреработването и земеделието като много важни.

На срещата бе обсъдена и възможността за оказване на съдействие Иран по отношение на проблема с банковото разплащане, както и борбата за тероризма и екстремизма.

В българската делегация са включени вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във