Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Визията на офиса и комфорта са водещи вече за големите наематели

Усвояването на нови площи в рамките на текущото местоположение е една тенденция, която следва пазара на офиси от началото на годината. Големите наематели, предимно от IT и аутсорсинг сектора, се възползват от възможностите за разширяването на наетите пространства с цел подобряване на качеството на средата за своите служители. Това се прави с цел подобряване на визията на офиса и комфорта, както и за осигуряване на по-голяма средна площ на служител.

Това показва проучване на инвестиционната компания Lion’s Head Investments. Дружеството инвестира в бизнес сгради със знаково значение и дългосрочни наематели в България, Румъния и други страни в Югоизточна Европа. Към момента Lion’s Head Investments управлява пет сгради с близо 235 000 кв. м първокласни офис площи в София и Букурещ.

Ако преди години увеличаването на наетите площи бе свързано основно с ръст на служителите в компанията, то сега зад тенденцията стои стремежът на големите компании като дългосрочни наематели да осигурят необходимия комфорт и пространство за работещите. "Виждаме как помещенията излизат от рамките на стандартния офис и все по-усилено се търси връзката с хората. Ние, като собственик на ключови бизнес сгради, се стараем да осигурим тази връзка в общите площи", отбелязва Сергей Койнов, изпълнителен директор на Lion’s Head:

По данни на компанията, служителите, които работят в българските офиси, разполагат средно с около 10 кв. метра. Видима е обаче тенденцията пространството, определено за един човек, да расте. Променя се и цялостната офис среда. Осигуряват се специални места за почивка и забавление с цел да се повиши ефективността на работещите и те да се чувстват по-добре на работното си място - стаи за отдих, зали за игри, алтернативни пространства за срещи и други. 

Зa paбoтoдaтeлитe e вaжнo дoгoвopитe зa нaeм предварително дa пpeдлaгaт възмoжнocти зa pacтeж. "Наша задача е да бъдем достатъчно гъвкави, за да осигурим реално поле за развитие на наемателите", допълва Сергей Койнов.

В "Полиграфия Офис Център", например, средната площ за един служител е около 12 кв. м, а сградата е напълно отдадена под наем. Едно от ключовите разширения е на софтуерната компания Bosch Software Innovations, която е подписала договор за наем на допълнителна площ към съществуващия си офис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във