Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Визия за София“ звучи по-скоро като мечта, според общинския съветник от БСП Милка Христова

Документът е амбициозен, но това което не достига и ме притеснява е, че той по-скоро звучи като мечта за София. Това, което очакваме да видим е по-голяма конкретика по отношение на мерките и стъпките, чрез които заложените цели и приоритети ще бъдат постигнати. Това каза пред БНР заместник-председателят Столичния общински съвет от БСП Милка Христова по повод предложената дългосрочна стратегия за развитие на столицата „Визия за София“.

Според Христова, ако Визията не доведе до промяна на Общия устройствен план на Столична община, рискуваме да останем само с една много добре развита идея. Тя обясни, че е скептично настроена, защото обявеният от кмета Фандъкова 6-месечен срок за изработване на задание за промяна на Общия устройствен план е нереалистичен.

Общинският съветник от БСП припомни и какви са причините Столичният общински съвет да вземе решение да се разработи подобен документ. „През лятото и есента на 2016 г. се засили гражданското недоволство и бяхме свидетели на масови протести, свързани с изострянето на сериозни проблеми в развитието на града. Приетият през 2009 г. Общ устройствен план на София не спря, а стимулира презастрояването на града, изтъкна Христова - Разработените въз основа на него подробни устройствени планове на районите не само не преустановиха преуплътняването им, а го стимулираха, особено в „Младост“, „Изток“, „Лозенец“, „Красно село“ и др.“.

„Оказа се, че новите квартали като „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“ са без предвидени и планирани терени за общински детски заведения, лечебни заведения, площи за спортуване, детски площадки. Засили се неимоверно транспортният трафик. Задръстванията станаха нетърпими, а поради липса на паркоместа колите превзеха, както тротоарите, така и зелените площи и уличните платна“, описа ситуацията Милка Христова.

По думите й е станало ясно, че без промяна на ОУП, респективно на промяна на конкретизиращите го подробни устройствени планове на районите, развитието на нашия град ще поражда конфликти, а няма да решава проблеми. Тя допълни, че София се нуждае от нова философия на изграждане и развитие.

„Оформи се идеята, че подобно изменение на ОУП може и следва да бъде направено само въз основа на стратегически документ, който да даде основните насоки, цели и приоритети за развитието на Столична община. Така се стига и вземането на решение от СОС на 23.2.2017г. за разработване на „Визия за София“, като дългосрочната стратегия за развитието на града”, обясни Христова.

Общинският съветник каза, че представената разработка на „Визия за София“ дава известна доза оптимизъм, че за столицата може да се създаде стратегия, каквато имат много големи градове и столици. И тя действително да внесе порядък в развитието на Столична община.

„Политическата сила, която представлявам - БСП винаги се е заявявала и държала като конструктивна опозиция в Столичен общински съвет. От тази гледна точка нашият подход към „Визия за България” ще бъде конструктивен. Отношението и начина на гласуване по този документ ще определим след широко обсъждане с граждани и експерти, като направим и своите конкретни предложения и забележки“, заяви заместник-председателят на групата социалистите в СОС.

Милка Христова бе категорична, че преди социалистите да подкрепят „Визия за София“, трябва да бъдат убедени в нейната полезност и  приложимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във