Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Визия за София" ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план, заяви Фандъкова

"Визия за София" ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на представянето на проекта в общината.

"Преди повече от три години възложих на главния архитект на София да организира подготовката на визията. Този документ има много важна задача. С неговото приемане ще започнем работа по заданието за промяна в общия устройствен план, за да можем да гарантираме законово постигането на всички наши искания, които сега се затрудняваме да постигнем, заради съществуващия устройствен план", каза градоначалникът.

Фандъкова добави, че главният архитект на града Здравко Здравков е сформирал специален екип за реализирането на проекта - екипът на общинското предприятие "София проект".

Стратегическият документ ще бъде приет на два етапа. Той съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината. 230 ключови стъпки и 385 конкретни мерки за постигане на целите са разпределени във времето от 2020 до 2050 година. 

"Смея да твърдя, че голяма част от проектите, които днес реализираме са подчинени на целите във визията. Но разбира се, много по-сериозно би било ако получим обединение не само на гражданите, но и на всички политически сили в Столичния общински съвет, за да може градът да има много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати", каза още кметът.

Фандъкова очаква са получи подкрепа от общинския съвет. След внасянето на доклада ще започнат обсъжданията в комисиите.

"Истината е, че през това време в работата на екипа, който подготвя визията за София се включиха 10 хиляди организации, граждани, партньори и също така общински съветници, които работиха и участваха в обсъжданията през цялото време", отбеляза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във