Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Виваком" ще може да увеличи цените на абонаментните си планове

В момента два от мобилните оператори не могат да вдигнат и с една стотинка таксите си, заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя обясни, че мобилните оператори са изпратили на своите абонати съобщение, че ще вдигнат цените от февруари, но това тяхно намерение е спряно със заповед на Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката и индустрията.

"Причината е, че два от операторите - "Теленор" и "А1", опитаха увеличение на таксите за две години, със задна дата - за 2021 г. и 2020 г. Те нямат право на това, защото в договорите, които са подписали с потребителите, пише, че имат право само един път за една година да вдигат таксите", посочи министърът и определи това като нелоялна търговска практика. "Издадохме заповед, с която забранихме това да се случва, и тази заповед я въведохме в т.нар. предварително изпълнение. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксите", изтъкна тя. "Виваком" не подлежи на тази заповед, тъй като не е поискала увеличение за 2021 г. и за 2020 г., а само за 2021 г., уточни Нинова.

В сряда двата оператора са обжалвали заповедта по съдебен ред. По думите й, докато не излезе съдебното решение, те не могат да увеличат цените на мобилните телефони с една стотинка.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира темата пред журналисти в парламента преди първата среща на експертния съвет на управляващата коалиция за законодателни промени, които да регламентират дейността на колекторските фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във