Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Виваком намалява неустойките при предсрочно прекратяване на договора

Виваком ще намали размера на неустойката при предсрочно прекратяване на договора по желание на потребителя, съобщиха от пресцентъра на мобилния оператор. Промяната е резултат от разговори на телекома и Комисията за защита на потребителите, която обърна внимание на всички мобилни оператори за клауза в потребителските договори, предвиждаща необосновано висока неустойка при предсрочно прекратяване.

Размерът на неустойката при предсрочно прекратяване на договора няма да надвишава три месечни такси по техния стандартен размер, независимо от неговата продължителност (12 или 24 месеца). В тези случаи, ако на абонатите е предоставена отстъпка от цената на абонаментните планове или от пазарната цена на закупени от тях устройства, те ще следва да възстановят и част от стойността на предоставените по договора отстъпки, съответстваща на оставащия срок на договора.

Новите условия по договорите ще се прилагат само за потребителите, които са физически лица и ще се реализират на два етапа, тъй като е необходима съществена промяна на счетоводната политика и софтуерни програми на телекома за администриране на услугите.

Първият етап влиза в сила от 13 януари 2015 г. и предвижда максимална неустойка от 6 месечни такси при предсрочно прекратяване на договора, независимо от неговата продължителност. Вторият етап ще се въведе от 1 май и предвижда максимална неустойка от 3 месечни такси за всички договори за една или две години, като абонатите ще трябва да възстановят и използваните отстъпки за дългосрочен договор и субсидии за устройства, съответстваща на оставащия срок на договора.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във