Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Vitol ще доставя над 1 млн. барела нефт от САЩ в Европа всеки ден

Над 1 млн. барела нефт от САЩ всеки ден ще бъдат доставяни в Европа, за да се замени руската суровина. Това е съобщил за агенция Reuters директорът на компанията, търгуваща с петрол Vitol Group, Ръсел Харди по време на 38-та Азиатско-Тихоокеанска нефтена конференция. Швейцарско-нидерландската компания, специализирана в търговия с нефт и нефтени продукти, има офиси в Ротердам и в Женева. Тя е най-големият търговец с нефт в света. Най-близките ѝ конкуренти са сингапурската Trafigura Pte Ltd, швейцарската Glencore International AG и регистрираната в Кипър Gunvor Group).

Според Харди, суровината от Русия трябва да си "намери дом" някъде извън пределите на Великобритания, САЩ и Евросъюза. "Тя ще трябва да си търси други по-далечни пазари и при това ще ѝ се наложи да се продава с отстъпка", смята Харди.

Той отбелязва още, че суровината от Русия ще бъде доставяна в Азия и в Близкия изток, а нефтът оттам ще бъде насочван на Запад. "Вие можете да видите, че на изток се търгува суровина, която иначе би оставала в Европа, а суровината от изток се доставя на запад, за да се покрие дефицитът", добавя бизнесменът.

По-рано излязоха съобщения, че президентът на САЩ Джо Байдън е инструктирал своя екип по икономика да окаже натиск върху фирмите от енергийния отрасъл за намаляване на цените на горивото.

На 22 септември вестник The Wall Street Journal пък коментира, че европейските производители, които се сблъскват с покачващите се цени на енергоносителите, ще пренесат производствените си операции в САЩ, като така ще се възползват както от по-високата стабилност на американския енергиен пазар, така и от държавни стимули.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във