Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВИСША МИТНИЧАРКА ИЗГОРЯ С ПОДКУП

Световният ден за борба срещу корупцията - петък (9 декември), се оказа злополучен за шефката на митница Горубляне Снежана Димитрова. Тя бе задържана в момент на взимане на подкуп. Митничарката бе закопчана от служители на НСБОП, с което бе даден стартът на мащабна операция на МВР и прокуратурата по разкриване на митническите измами. Според разпространената от вътрешното ведомство информация Снежана Димитрова е поискала пари под масата, за да прикрие митническа измама с внос на стоки от Турция и Китай.
Интересна подробност от кариерата й е, че през ноември 2001 г. тя бе уволнена дисциплинарно от тогавашния шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро. По неофициална информация Димитрова е била освободена именно заради нарушения, свързани с турското и китайското карго.
През 2002 г. обаче тя бе възстановена на работа от сегашния митничар номер едно Асен Асенов. Тогава директорът на митниците обяви в пресата, че Снежана Димитрова е изключителен професионалист.
Прави впечатление, че по подобна схема се разви и трудовата биография на шефката на Дирекция Последващ контрол към Агенция Митници Шинка Манова, която бе убита в началото на октомври тази година. Манова също като Димитрова бе работила като шефка на бюро Горубляне, бе уволнена в края на 2001 г. и по-късно бе върната в системата на митниците.
Задържането на Снежана Димитрова е вторият удар, който МВР нанася в разразилата се напоследък война с финансовото министерство относно прочистването на митниците. Прави впечатление, че в обявената от хората на Румен Петков акция участват също данъчни инспектори и представители на Агенцията по хазарта, но не и на митниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във