Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Високото напрежение в енергетиката провокира рокади в БЕХ

С протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова се извършва промяна в ръководството на "Български енергиен холдинг" ЕАД.Съгласно решението досегашните членове на Съвета на директорите -  Петьо Иванов, Петър Илиев и Живко Динчев, се освобождават от постовете си, съобщи енергийното ведомство.

Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите са назначени  Жаклен Коен,  Живко Динчев и Андон Андонов за срок от три години. Решението на енергийния министър влиза в сила след вписване в търговския регистър, се уточнява в съобщението. Новоизбраният Съвет на директорите определи за изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД Жаклен Коен. Koeн заемаше същия пост във второто правителство на Бойко Борисов, но бе заменен от Петьо Иванов. 

Рокадите могат се обяснят с понатрупалите се скандали в енергийния сектор. 

Самият холдинг е вплетен в съдебен спор с Европейската комисия. БЕХ реши да обжалва глобата в размер на 77 млн. евро, наложена от ЕК заради установен държавен монопол при достъпа до газовата инфраструктура на страната. До глобата от Брюксел се стигна, защото в периода 2010-2015-а "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са блокирали достъпа до мрежата на частни конкуренти в нарушение на антитръстовите правила на Европейския съюз. 

Очакванията сега са, че искането за отмяна на глобата ще забави плащането ѝ с няколко години. Този ход обаче е доста рискован, тъй като при негативна развръзка съдът на ЕС може да разпореди на България да плати пълния размер на санкцията, който е 316.8 млн. евро. Ще припомним, че глобата бе редуцирана до  77 млн. евро след продължителни преговори между Европейската комисия и българските власти. 

Отделно, на няколко пъти работодателските организации алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" е манипулирана и отелязва неимоверни скокове. Бизнесът иска оставката на ръководителя на Националната електрическа компания Петър Илиев, който в един момент я подаде, но тя не бе приета именно от управата на БЕХ.

Също така се забелязва сериозно забавяне на строителството на отклонението на "Турски поток" през България. Върховният административен съд отхвърли претенциите на "Булгартрансгаз" за смяна на избрания строител. Сега държавният оператор заявява готовност да сключи договор с консорциума "Аркад", въпреки че преди това декласира офертата му. Значителното забавяне обаче почти сигурно означава, че разширението на газопреносната ни мрежа няма да бъде завършено в срок, а това "отваря вратата" за плащане на неустойки по договора с "Газпром".

Facebook logo
Бъдете с нас и във