Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Високите цени на торовете ще оскъпят зърното догодина

Високите цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една година увеличението е в пъти, а това ще увеличи себестойността на зърнените култури.

Амониевият нитрат е поскъпнал близо 4 пъти, съобщи Илия Проданов, който е част от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на клон „Маркели“ – Карнобат.

„Цените отидоха до небесата! Не е нормално и е пагубно за нас. Не може една тор, която миналата година сме я купували на 600 лeва, сега да струва 1300 лв. Двойно и повече е увеличението при абсолютно всички торове – предсеитбените, азотните, комбинираните, течните", заяви той пред БНР. 

У нас има два завода, които произвеждат амониев нитрат – в Девня и в Димитровград. Първият изнася големи количества за чужбина, а вторият не работи, посочи още зърнопроизводителят. Много от заводите за тор в Европа също са затворени заради високите цени на газа.

В тази ситуация земеделските стопани оставят торенето за напролет, но дали цените ще се нормализират тогава, никой не смее дори да прогнозира.

Освен това една трета от европейските фабрики за торове и амоняк са затворили или временно са спрели производство заради цените на газа. Анализатори смятат, че тази критична ситуация ще продължи поне до пролетта на 2022 година. 

"Производството на торове, особено в Европа, стана толкова неикономично изгодно, че ограниченото понастоящем производство може да бъде спряно за постоянно на някои места, ако ЕС не предприеме бързи мерки за спиране на покачването на цените на природния газ", заявиха преди дни от търговската асоциация „Торове Европа“.

На последната среща на европейските министри на земеделието в Люксембург в средата на октомври бе постигат консенсус, че изключително високата цена на природния газ повишава цените на торовете. Природният газ е основната суровина за производството на азотни торове като урея и амониев нитрат, от които фермерите зависят, за да поддържат добивите на културите.

Министрите на земеделието на ЕС обсъдиха документ, разпространен от полското правителство, който предвижда, че кризата с торовете може да предизвика „социални вълнения“ в целия ЕС, ако политиците не успеят да спрат покачването на цените на природния газ. В Полша фермерите вече са блокирали завод, собственост на държавната компания за торове Anwil, за да протестират, че правителството разрешава износа на торове, докато цените за техните собствени фермери в Полша са непосилно високи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във