Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Високи нива на търсене през полугодието на пазара на жилищни имоти

Най-продаваните типове имоти през първата половина на тази година са били къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Това показва проучване на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно-висок сегмент в София. Сделки се сключват в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Друга тенденция, която обуславя динамиката и ръстовете на пазара през първото полугодие, е желанието за

преминаване от по-малко към по-голямо жилище.

Вследствие на ограничителните мерки нараства търсенето на домове с повече стаи, за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

При предлагането през шестте месеца има 8% ръст и достигна малко над 12 080 жилищни единици, като тези в активно строителство са 3560. Продължава тенденцията, започнала от началото на пандемията, а именно да намалява броя на проектите, стартиращи строителство - това е друг от изводите в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Търсенето през първата половина на 2021 г. е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (75%) спрямо имоти, закупени с инвестиционна цел (25%).

Купувачите се пренастройват към новата реалност

и подхождат към избора си на имот прагматично, преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Преобладващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния и eĸoлoгични цeннocти, ориентират се към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo ĸaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането - ефект от здравната криза, доведе до лек ръст при продажните цени от 8 процента. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 156 000 и 270 000 евро за апартаменти и 270 000 и 486 000 евро за къщи.

Наемите остават без промяна. Те се задържат между 950 и 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2000 евро при къщите.

Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че

търсенето ще изпревари предлагането

в средно-висок и висок сегмент на жилищния пазар през втората половина на годината. Поради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и повишаване на цените. Регистрира се определена тенденция при новоизграждащите се жилищни комплекси с къщи - от по-големи къщи към по-компактни, според конкретните нужди на дадено семейство.

При проектите ново строителство елементите на „устойчивото“ строителство ще навлизат все по-масово. Най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във