Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Висока оценка за напредъка в сътрудничеството ни със САЩ в областта на сигурността и отбраната

Висока оценка за напредъка в двустранното сътрудничество между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната е изразена по време на разговорите между вицепремиера и министър на отбраната на нашата страна Красимир Каракачанов на срещата с Маркус Томи, директор по НАТО и европейските стратегически въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом. Това съобщиха пресцентърът на Министерството на отбраната. 
Това бе първата от поредицата срещи на започналото вчера работно посещение на министър Красимир Каракачанов в САЩ.
Двамата са подчертали ключовата роля на срещата между премиера Борисов и президента Тръмп преди година за задълбочаване на стратегическия диалог между България и САЩ.
Министър Каракачанов е връчил лично писмо от българския министър-председател Бойко Борисов до президента на САЩ Доналд Тръмп.
В хода на разговорите е била обсъдена темата за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и е подчертана ролята на България като генератор на сигурност и стабилност в региона.
"Някои от страните на Западните Балкани трябва да извървят своя път, като покрият напълно критериите за членство в ЕС и изпълнят своите отговорности в рамките на двустранните си договори с други страни от региона", е подчертал министър Каракачанов.
Той е посочил и важността на Европейския съюз и НАТО в областта на сигурността и отбраната, като изрично подчерта нарастващата роля на двустранното сътрудничество със САЩ в контекста на повишените рискове за сигурността в района на Балканите, Черно море и Близкия изток.
По-късно през деня министър Красимир Каракачанов е провел среща с представители на ръководството на „Локхийд Мартин“, на която е било обсъдено изпълнението на договора за доставка на Ф-16. От страна на „Локхийд Мартин“ са подчертали, че производственият процес върви съгласно подписания договор. Заявена е била и готовността за продължаване на сътрудничеството в процеса на модернизация на Въоръжените сили на страната ни.
В рамките на посещението на българския министър на отбраната в САЩ предстоят срещи в Пентагона с министъра на отбраната Марк Еспер, както и в Сената и Държавния департамент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във