Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Висок ръст на туристите и приходите през януари

Преди да се е надвесила над света сянката на коронавируса, българският туристически бизнес отчете добри резултати за януари.

Расте броят на пренощувалите чужденци и българи в цялата страна в сравнение с първия месец на 2019-а. Това показват обобщени данни за сектора, представени от Националния статистически институт. А увеличението е с 14.9 процента, като общо 439 897 човека са пътували из страната. Добрата новина е, че има ръст при посещенията и при българите и при чужденците. Нашенците са направили 271 747 нощувки през януари или средно по две, докато при чуждестранните туристи нощувките са средно по 3.1.

Те пък са осигурили 60.8 млн. лева приходи за туризма от нощувки в местата за настаняване с десет и повече легла в цялата страна през първия месец на тази година. Сумата нараства с 19% спрямо януари 2019-а, като увеличение има и при двете категории посетители. Паричните постъпления от български граждани, които са били по-голямата част от туристите, са 26.44 млн. лева. Приходите от нощувките на чужденци обаче са повече - 34.37 млн. лв., отбелязва статистиката. Това е логично предвид факта, че чужденците са направили повече нощувки, а и две трети от тях са в хотели с 4 и 5 звезди.

Благоприятно върху ръста на паричните постъпления е повлияло увеличението на общият брой на местата за настаняване, функционирали през януари, както и повечето леглата в тях.

Така през януари общо нощувките в местата за настаняване с десет и повече легла са 1.07 млн., като нарастват с 19.8% спрямо същия месец на 2019-а. За първия месец на тази година преспиванията в местата за настаняване с 4 и 5 звезди се увеличават с 22.5% на годишна база, като в тях са били две трети от реализираните нощувки на чужденци и 39.5% от българите. По обясними причини нашенците са предпочитали са предпочитали места за настаняване с по-ниска категория.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през януари е била 30.1%, като се увеличава с 4.2 процентни пункта в сравнение с януари 2019-а. Най-висока е била заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди, все пак повечето нощувки в тях са направени от чужденците.

Предпочитани за посещение са били градовете Благоевград, Смолян, София област и София град, и Пловдив, където са реализирани и най-много нощувки.

Резултатите би трябвало да са стимул за всички в бранша, за да се надгради постигнатото като се повиши качеството на услугите и се популяризира дестинация България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във