Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВИОХАЛКО ВЗЕМА ПЕРНИШКИТЕ КОМИНИ

След броени дни ще бъде подписан отдавна подготвяният договор за учредяване на джойнтвенчър между дружеството Стомана индъстри, което държи основните мощности на Стомана, и гръцката компания Виохалко. Това съобщи през седмицата шефът на пернишката металургия Людмил Стойков. Вложенията ще са за 50 млн. щ. долара, предвижда програмата на инвеститорите. Основната част от парите ще отидат за ново листопрокатно производство.
Според оздравителния план на Стомана, който бе приет от кредиторите на завода, основното му производство премина в ръцете на Стомана индъстри за малко над 15 млн. щ. долара. Парите трябва да се издължат на тримесечни вноски до 2005 година. С тях ще се погасят задълженията на комбината към работниците, държавата и част от борчовете към обезпечените кредитори - фирмите, наследили активите на бившата ТСБанк.
Всъщност Виохалко влезе в подстъпите на Стомана още в началото на този месец, като купи термокалибровъчния цех, който е обособена част от завода за 7.2 млн. лева. Освен него гърците притежават софийските дружества София мед (там са съдружници с Юнион Миниер) и Стилмет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във