Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВИОХАЛКО ВЛАГА 100 МИЛИОНА ДОЛАРА В СТОМАНА

Стомана индъстри, която се контролира вече от гръцката компания Виохалко чрез дъщерното й дружество Сиденор, ще инвестира над 100 млн. щ. долара в стоманодобивното производство на банкрутиралия пернишки завод Стомана. Това заяви новият изпълнителен директор на Стомана индъстри Атанасиос Атанасиопулос. Половината от парите ще са за оборотни средства на комбината. С 40 млн. щ. долара пък ще се подкрепи обновяването на мощностите на производствената площадка. Става въпрос за вложения в листопрокатния цех и в първоначалната преработка на скрап. С други 12 млн. щ. долара ще се изплати останалата част от договорената сума по сделката за покупката на основните мощности на Стомана. Новите господари на пернишката металургия планират да увеличат добива на стомана от сегашните 45-47 хил. тона на 60 хил. тона месечно. При цена от 240 евро на тон на продукцията на завода може да се изчисли, че догодина ще се реализират продажби за 230 млн. евро годишно.
Миналия месец Сиденор купи 75% от капитала на Стомана индъстри от Еврометал. Фирмата на бизнесмена Людмил Стойков досега контролираше изцяло компанията, като сега остава с 25 процента. В най-скоро време се очаква да бъде увеличен капиталът на Стомана индъстри от 10 на около 25 млн. щ. долара, като съотношението между акционерите няма да се промени съществено.
Дружеството влезе в пернишките цехове на 17 януари 2000 г. като наемател. Според оздравителния план на Стомана то стана собственик на основното му производство, като се ангажира да плати 16.5 млн. щ. долара с данък добавена стойност. От тях 3 млн. вече са издължени, а останалата сума ще се погасява на тримесечни вноски през следващите четири години. Преди месец и нещо компания на Виохалко - Тепрометал, купи и термокалибровъчния цех на Стомана. Така гърците се превърнаха в пълни господари на пернишката металургия.
През последните години Виохалко осъществява силна инвестиционна инвазия в Софийско-пернишкия регион. Групировката построи завода за алуминиеви профили Стилмет в столицата. През 2000 г. пък заедно с Юнион Миниер закупи фалиралия комбинат за обработка на цветни метали край гара Искър. Белгийците притежават едва 10% от акциите на този завод. Техните интереси са да пласират на София мед (новото име на КОЦМ) произвежданата в Пирдоп катодна мед. Мениджърите на предприятието очакват мощностите му да нараснат от 30 на 120 хил. т годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във