Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВИНЕТКАТА ПАДА ОТ 2010 ГОДИНА

Автомобилите, преминаващи по републиканската пътна мрежа, ще плащат само една такса - винетна или тол. Това предвижда Законът за пътищата, гласуван на второ четене от парламента на 16 април. При първото четене на проектонорматива имаше сензационно предложение превозните средства с тегло над 3.5 тона да бъдат освободени от такси. Впоследствие обаче недоглеждането бе поправено.
След много тежки дебати променихме изцяло философията на закона. Сега ще се плаща само една такса. Ако се построи тунел под Шипка с частни инвестиции, ще се въведе и т.нар. концесионна такса, която е различна от другите, обясни председателят на парламентарната Комисия по транспорт Йордан Мирчев. Така до 2010 г., когато трябва да бъдат завършени магистралите Тракия и Люлин, ще караме само с винетки. След това те ще отпаднат и ще се премине към таксуване на автомобилите според преминатото разстояние. Размерът на т.нар. тол ще се определя за всеки отделен пътен участък. В закона е разписано, че в тези случаи администрацията задължително ще определя и дублиращ път.
Все пак депутатите не промениха предизвикалия изключително сериозни спорове текст, който дава възможност на концесионера на магистрала Тракия да събира тол и (или) да получава други плащания от държавата. По този начин те узакониха заместващите плащания, които ще отпусне страната ни на португало-българското дружество Магистрала Тракия, заради липсата на достатъчно трафик през първите няколко години след пълното завършването на аутобана. Концесионерът ще трябва да представя одитирани финансови отчети за предишната финансова година. На тази база в едномесечен срок по сметка на фирмата ще се превежда недостигът за изминалия период. Тя обаче се задължава да върне обратно с лихвите всички получени пари, след като натоварването на трасето се увеличи.
Законът за пътищата предвижда и освобождаване на хората с увреждания от плащане на винетна такса за автомобили с обем на двигателя до 2000 куб. сантиметра. Според данните, изнесени пред депутатите, става въпрос за над 120 хил. души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във