Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВиК шефове се къпят в пари

От частен бизнес в България човек може и да спечели, но може и да затъне в дългове и да фалира. От управлението на държавна фирма обаче у нас може само да се забогатее. Когато стане дума за ВиК дружествата например, те най-често се възприемат като далечните бедни роднини на богатите енергийни фирми. Ниски заплати на служителите, лошо качество на водата, амортизирана мрежа, плачевно финансово състояние... Само че управителите на тези фирми определено не ходят гладни и жадни. Голяма част от тях са се превърнали в нещо като местни феодали, постигнали удивителна симбиоза с политически силните на деня и натрупали купища имоти и дебели влогове в банки. На тяхното благополучие със сигурност могат да завидят дори и мениджърите на едни от най-големите и успешно работещи частни компании у нас.


nbsp;


Типичен пример как добре се живее на гърба на държавата е Ганчо Тенев - изпълнителният директор на бургаското ВиК дружество. Той е назначен на тази длъжност през далечната 2003-а от бившия регионален министър Валентин Церовски, но рядко попада в полезрението на медиите,


не дава пресконференции и избягва публичните събития

nbsp;


За десетте години начело на водната фирма той и жена му Анна успяват да се сдобият с два апртамента в Бургас и един в столицата, за които плащат общо 230 хил. лв., както и да спестят близо 180 хил. лева. Но това въобще не е най-интересното около Тенев. През 2005-а, под покровителството на тогавашния регионален министър Асен Гагаузов, той реализира една брилянтна схема, пораждаща твърде много съмнения. Тогава държавното Метални конструкции холдинг ЕАД продава цялото си бургаско поделение на частната компания Булсервиз. Става въпрос за сграда в покрайнините на града върху 6440 кв. м и още 47860 кв. м терени около нея, оценени за общо 1 млн. лв. с ДДС. Впоследствие обаче държавата решава, че ще продава в акции. Затова целият капитал на бургаското представителство е оформен в 90 101 броя ценни книжа с единична цена от 4.51 лв. с ДДС. Така в крайна сметка Булсервиз купува всичко за 410 860 лв. с ДДС. Важно е да се отбележи, че преди сделката шефовете на Метални конструкции неведнъж са се опитали да покрият задълженията си, като продадат един от етажите на административната сграда в Бургас. Организирани са четири поредни търга при различна първоначална цена, варираща от 52 хил. до 100 хил. лева. Кандидати не са се явявали, но буквално на следващия ден след сделката шефът на ВиК Ганчо Тенев решава, че много му трябва нов офис и в местен вестник е публикувана обява от водното дружество. Булсервиз подава оферта и без много шум успява да пласира на държавното ВиК единия етаж за... 434 187 лева с ДДС. Или с 20 хил. лв. повече, отколкото е дала на държавата за цялата сграда.


Никак не е за пропускане и още един от шефовете на бургаското водно предприятие - Красимир Желев, който е член на съвета на директорите. Неговото име стана известно


покрай съпругата му Румяна Желева

nbsp;


чиито политически амбиции доведоха до първия грандиозен скандал от управлението на ГЕРБ. Точно връзките на Красимир Желев със силовите групировки през 90-те предизвикаха остра критика от страна на Брюксел. Тогава (през 2010-а) за Румяна Желева се говореше, че ще е гангстерска невеста в Европейската комисия. Разбира се, всичко това отшумя, както винаги се случва у нас, и сега г-н Желев продължава да е в управата на държавното дружество.


Дали от добрите заплати, които взимат, или пък по друга линия, семейство Желеви е успяло да се сдобие с редица имоти. През 2004-а то си купува вила с двор в местността Инцараки край Несебър за 4182 лева. Същата година Красимир Желев се сдобива с апартамент (119 кв. м), гараж (19 кв. м) и ателие (26 кв. м) в Бургас. През 2006-а той взима и парцел от два декара в местността Буджака в Созопол. Последната имотна придобивка е от 2011-а - още един апартамент в Бургас (122 кв.м) за 133 хил. лева. Междувременно през 2010-а, когато се проваля на изслушването в Брюксел, бившата външна министърка Румяна Желева придобива 86 декара ниви в новозагорското село Загорци. Сега, в имотната си декларация пред Сметната палата, Красимир Желев е обявил, че държи в наличност 4532 лв., а жена му - близо 53 хил. лева. В банкови сметки двамата са сложили малко над 86 хил. лева. Любопитното е, че семейството има да си получава парични вземания за общо 292 хил. лв., които е предоставило на други местни лица по договори за заем. Все пак то има и три кредита на обща стойност 170 хил. лева.


Много занимателни факти има и около управителя на държавното ВиК Варна - Валентин Вълканов. С


идването на ГЕРБ на власт през 2009-а

nbsp;


той бе отстранен от шефското място с мотивите, че е купувал материали на завишени цени, управлявал е неефективно изтеглените кредити и е водел слаба финансова политика. Само че Вълканов не отиде на трудовата борса, а бе назначен на служба в община Варна, и то като началник на Дирекцията за подготовка на обществените поръчки. И по ирония на съдбата в средата на 2012-а не друг, а ГЕРБ го върна на предишната позиция, за да... заздрави дружеството.


Поради всичко това не бива да ни учудва, че във Варна говорят за Вълканов като за доста заможен човек и собственик на хотел, разположен край пътя за Златни пясъци. Но такива официални документи няма. В имотната декларация на водния началник липсват скорошни придобивки на недвижимости - там фигурира единствено закупеният през 1991-а апартамент в морската столица. Вълканов обаче може да се похвали с добри наличности по банковите сметки - близо 140 хил. лева. През 2011-а той е успял да си купи и лодка за 7000 лева.


Заслужава внимание и


връзката на ВиК Варна с частното ВиК Златни пясъци

nbsp;


По времето, когато Валентин Вълканов не е начело на държавната компания, тя се управлява от Веселин Русев, който преди това е бил шеф на водното дружество в курортния комплекс. В този период - през 2010-а, се разбра, че е подписан скандален договор за прехвърляне на дейността на ВиК Златни пясъци на ВиК Варна. Според него държавното дружество е трябвало да плати на частното 400 000 лв. без ДДС, за да му свърши работата и да прибира таксите от хотелите. По този начин голяма част от натрупаните при управлението на Русев дълговете на ВиК Златни пясъци към варненската компания са били изчистени. Получава се така, че частникът, който има да дава пари на държавата, става неин служител и набързо оправя финансовите задължения на бившата си фирма. Съдейки по търговските регистри, днес Веселин Русев има фирма за търговия на горива и смазочни материали


От края на 2009-а управител на частното ВиК Златни пясъци пък е Веселин Черкезов - бивш депутат от 39-ото Народно събрание от Демократи за силна България. Очевидно работата му в парламента и след това заниманията с водата и канализацията са били твърде доходоносни, тъй като от 2005 г. насам той може да се похвали с редица сериозни придобивки. Още след напускането на депутатската банка Черкезов купува апартамент от 162 кв. м с гараж от 21 кв. в София за скромната сума от 65 хил. лв. или по 200 евро на квадрат. След това, през 2006-а, следва


големият удар - апартамент от 269 кв. м в курорта Златни пясъци

срещу символичните 40 600 лв. (75 евро на кв. м). Покупките на Черкезов продължават през 2008-а, когато срещу 7000 той е станал и собственик на гараж в морския курорт. Тогава е купен и вторият му апартамент в столицата, който е с площ от 156 кв. м и гараж от 26 кв. метра. За него са платени 205 хил. лв., което на фона на тогавашните цени съвсем не е толкова много. Същата година Веселин Черкезов се сдобива и с 40 кв. складово помещение в София, за което плаща 27 хил. лева. А през 2009-а идва ред за нова кола - Тойота за 35 хил. лева. По същото време ВиК шефът е взел и 13 декара нива в село Габарево, Павел Баня. През 2010-а и 2012-а Черкезов купува още две коли - Мицубиши и Мерцедес, а през 2011-а - моторна лодка Sеа Ray. Но независимо от множеството материални придобивки има само един висящ кредит - за по-малко от 95 хил. лева. В банкови влогове г-н Веселин Черкезов държи над 40 хил. лв., а съпругата му Шура - около 18 хил. лева.


Достоен конкурент на морските лъвове е Румен Райков

nbsp;


- управителят на Старозагорското Водоснабдяване и канализация, което е еднолична собственост на държавата. Той е декларирал пред Сметната палата два апартамента в града на правите улици, както и къща с двор в близкото с.Калитиново. Изглежда, обаче, че голямата страст на Румен Райков е покупката на ниви и ливади. На негово име се водят феноменалните за началник на ВиК фирма 48 подобни недвижимости, при това не само в села в района на Стара Загора, а и в Чирпан, Трявна, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Тополовград, Велико Търново, Елена и т.н. Като теглим чертата, излиза, че ВиК шефът е собственик на 1144 декара земеделски земи и гори, придобити най-вече в периода от 2006-а насам. Всичко това е струвало на Райков малко над 36 хил. лв., като повечето са платени с пари, спестени от заплата, и само шест са дарение, показват официалните документи.


Всъщност любовта към земята съвсем не е случайна. Освен ръководител на старозагорското ВиК Румен Райков е и регистриран земеделски производител, отглеждащ зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури. Според информационната система Дакси той е и едноличен собственик на Райк-Румен Райков ЕТ и Райк 2000 ЕООД, както и съдружник в Пламен Петров - П ООД. Отделно семейство Райкови има банкови влогове за над 31 хил. лв., като главата на семейството е декларирал и още 15 хил. лв. от прехвърляне на права и имущество. Фамилията явно е фен на класическите автомобили, защото разполага с Мерцедес 240 D, купен за 500 лева през 1999 година.


В региона се говори, че Румен Райков е приближен на екссоциалния министър по времето на тройната коалиция Емилия Масларова и е назначен за шеф на ВиК предприятието с неговата протекция.


Бедният Северозапад също култивира заможни люде

nbsp;


Сред големците е управителят на врачанското ВиК Ангел Престойски, който го ръководи вече единадесета година, а е и председател на съюза на ВиК операторите в България. Къща и вила с дворове, гараж, три офиса с обща площ на 1000 кв. метра, три складови помещения и два парцела - единият 9 хил. кв. м, а другият - 1724 кв. м, са собственост на Ангел Престойски и Пенка Престойска, според декларацията, подадена до Сметната палата. Към тях трябва да прибавим и още една къща с двор - в мездренското село Дърманци, вила с място в село Оселна - Мездра, два парцела от над 5 декара във Вършец, друг парцел в Горна бяла речка (община Вършец) и право на строеж върху три декара в китното планинско селце Згориград. С малки изключения всички тези имоти са придобити след 2006-а, за общо 226 хил. лева. През 2012 г. съпругата Пенка Престойска е станала собственик и на апартамент от близо 100 кв. метра в София, срещу цена от едва 58 хил. лева. Към него има и гараж от 21 кв. м, купен за още 10 хил. лева. Но и това не е всичко. В декларацията на семейство Престойски фигурират още седем ниви в с. Галатин край Криводол с обща площ 317 декара, четири декара гори и още толкова ливади в Згориград, както и подобни покупки в редица села в региона на Враца - Бели Извор, Лесура, Тишевица, Осен, Долна Кремена, Девене и Селановци. Всички те са купени след 2005-а за общо 35 хил. лева. Тези солидни придобивки явно не са изплащани с кредити, тъй като в графата задължения над 10 хил. лв. на името на Ангел Престойски се водят само кредитна карта с лимит 10 хил. лева и овърдрафт за същата сума в Банка ДСК. Депозитите на семейството, което разполага с два автомобила -. Шкода-Фабия и Фолксваген Поло, възлизат на близо 20 хил. лева.


И в този случай покупката на земи и гори си има обяснение. Проверка в информационната система Дакси показва, че Ангел Престойски е регистриран като земеделски


производител с дейност Отглеждане на други животни

nbsp;


ВиК Враца е смесено държавно - общинско дружество, в което 51% държи Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а останалите са разделени между общините в района - Враца, Борован, Бяла Слатина, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман и Хайредин. Фирмата се представя прилично на фона на останалите в страната. Според последния й публикуван отчет - за 2011 г., тя е имала приходи от над 15 млн. лв. и чиста печалба от 508 хил. лева.


Да подобри значително материалното си състояние е успял и началникът на монтанското държавно ВиК дружества. Става дума за Валери Иванов, който оглавява водната компания от 2006-а, а работи в нея от 1990-а. За него се говори, че е приближен до БСП, но очевидно това не му е попречило да си запази мястото и когато властта бе в ГЕРБ. Една година след назначаването му за управител Иванов купува заедно с жена си Цеца апартамент от 102 кв. м в Монтана за 37.2 хил. лева. След още година се сдобива и с жилище в София (56 кв. м) срещу 27.2 хил. лева. През 2010-а пък става собственик на втори имот в столицата (59 кв.м), за който плаща 44 735 лева. После идва една втора от къща с двор в Монтана за малко над 19 хил. лв., както и две трети от друга вила с голям двор (420 кв.) в с. Смоляновци, за която са платени 1626 лева. През 2011-а шефът на държавното ВиК дружество си купува нова кола от ловешкия завод на Грейт Уол за 16.3 хил. лева. През 2012-а той става съсобственик в още една къща - в село Сумер, чийто двор е над два декара, а в началото на тази година плаща 5500 лв. за гараж в Монтана. След всички тези покупки Валери Иванов е успял да спести над 310 хил. лв., които държи на депозити в банки.


Не е за ожалване и колегата на Иванов

от Видин - Георги Владов. През 2006-а, а след това и през 2009-а той си купува два апартамента в София (съответно от 71 и от 91 кв.м). За първия плаща близо 46 хил. лв., а за втория - 86.6 хил. лева. И макар да не е теглил кредити, през 2008-а Владов става собственик и на нова кола - Тойота, за 32 хил. лева. Въпреки това той успява и да спести над 100 хил. лв., които е сложил на депозити. Може би голяма част от парите са дошли от проектантския хонорар от 80 хил. лв., който Владов взима от частната фирма Водоканалпроект - София.


Не може да се оплаче от доходите си и управителят на Водоснабдяване и канализация в Русе Сава Савов. Той е начело на дружеството от 2006-а и от декларацията му, подадена пред Сметната палата, е видно, че след това имущественото му състояние драстично се подобрява. През 2007 г., заедно със съпругата си Светла, Сава Савов купува 500 кв. м парцел в град Мартен на самия бряг на Дунава. През 2011-а фамилията се сдобива с къща с двор в Мартен и гараж към нея за над 110 хил. лв., а година по-късно и с жилище в София с площ от 114 кв. м. и паркомясто за общо 127.2 хил. лева. Иначе сред имотите на семейство Савови са още два апартамента в града на баба Тонка, както и къща с двор в с. Дебели рът - община Елена. Според декларацията то разполага и с наследствени ниви в близост до Полски Тръмбеш и Елена, с 40 хил. лв. в банкови влогове и още 20 хил. лв. в цени книжа. На името на Сава Савов е записан и лизинг за 87 200 лева.


Мажоритарен собственик с 51% в русенското ВиК е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а останалите дялове са разпределени между общините в областта. Колкото до работата на Савов като управител, оценките на русчуклии са доста разнопосочни. Повечето от тях се оплакват от качеството на водата и големите загуби, при все че с пари по програма ИСПА в града бе изградена нова пречиствателна станция за отпадни води, която в средата на 2012-а бе прехвърлена на компанията за управление. Трябва да отбележим също, че в края на миналата година водното дружество получи награда от строителното ведомство за Иновативна корпоративна географска информационна система за ефективно управление на ВиК инфраструктура.


Интересни истории не липсват и на изток от Русе

nbsp;


Ръководителят на скромното ВиК - Исперих, Илия Илиев заедно с жена си Маргарита притежава къща, апартамент в Исперих и два гаража към него, парцел и вила с вилно място в близкото село Яким Груево, както и апартамент от 176 кв. метра във Варна. Говори се, че той е човек на БСП, но е много близък и с един от стожерите на ДПС в Североизточна България - Гюнай Хюсмен. Твърди се също, че при управлението на тройната коалиция предишният шеф на ВиК - Исперих, Марин Илиев е бил принуден с натиск да се пенсионира. За началник е назначен Илия Илиев, който тогава е на 60 години - само с две години по-млад от предшественика си и макар вече да наближава 66, продължава да е несменяем фаворит на собствениците - МРРБ и общините в региона - Исперих, Завет и Самуил. Нищо че дружество е с огромни загуби на вода, надхвърлящи 70%, канализацията обхваща само 10 на сто от жилищата, а за капак абонатите плащат една от най-скъпите цени - 2.28 лева за кубик вода без ДДС.


Управителят на ВиК Дунав в Разград - Красимир Стоянов, е успял да спести близо 100 хил. лева. На свое и на името на съпругата си той е декларирал апартамент в София и още един в Разград, както и къща с двор в село Благоево. Като шеф на водното дружество той се отчете с организираните търгове за продажба на имущество на длъжници. Но и това не подобри особено плачевното състояние на фирмата, която също е сред шампионите по цена на водата и загубите й по мрежата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във