Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВиК холдингът създава свой търговец на ток

ВиК дружествата са доста енергийно интензивни - ползват електрическа енергия за доставка на питейна вода на клиентите. На много места се ползват и помпени станции, пречиствателни станции за питейна и пречиствателни станции за отпадна вода, ВиК операторите използват доста електрическа енергия. По данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всички 48 ВиК оператори потребяват около 650 GW (гигават часа) годишно, обясни инж. Ивайло Ванков, заместник-председател на Управителния съвет на ВиК холдинга, в който са включени държавните дружества за водоснабдяване и канализация.

Той уточни, че на 22 от тези дружества потреблението е 500 гигават часа или като цяло това е около 1,5 % от цялостното вътрешно потребление за електрическа енергия в страната.

"Североизточният регион потребява около 1/3 от електроенергията на целия ВиК сектор. Вик Бургас например за 2019 и 2020-та година през август месец е плащало по-малко от 600 хиляди лева без ДДС, а сега за тази година фактурата за месец август е 1,3 милиона лева без ДСС. Във Враца е сходно положението - за 2019 и 2020-та Вик Враца е плащало за август 220 - 230 хиляди лева без ДДС, а сега 500 хиляди лева без ДДС. В Стара Загора е същата ситуация - за август 2019 и 2020-та са плащали около половин милион, сега близо 1 милион. Ситуацията е много критична", каза Ванков пред БНР.

По думите му "Има няколко комплексни мерки, които биха могли да се приложат. В момента в българския ВиК холдинг е в напреднала фаза на разработване, на създаване на дъщерно дружество - търговец на електрическа енергия, което да закупува електрическа енергия на по-ниски цени, да я предлага на 22-те дружества в холдинга....Също така  се разглежда и директно закупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, но това би могло да се случи при редовно правителство". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във