Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВиК фирмите трябва да правят дългосрочни прогнози за потреблението на вода

ВиК операторите трябва да са подготвени, като са направили анализ на своите водоизточници, какъв е капацитетът им и как техният дебит се променя във времето, за да не се достига до водни режими по места". Така коментира по БНР проф. д-р инж. Димитър Аличков, председател на Българската асоциация по водите, създалата се сега ситуацията с ниските обеми на язовирите, лошата ВиК инфраструктура и загубите на вода.

Според него ВиК трябва да имат дългосрочна прогноза за потреблението на вода. "Опитват се да го правят, друг е въпросът, доколко им стига капацитетът", отбелязва експертът

На първо място в работата им е подмяна на остарялата водоснабдителна мрежа. Това е включено в проектите за регионални и прединвестиционни проучвания. Но има забавяния по тези програми. "А за подмяна на цялата система са необходими изключително много средства", казва Аличков.

Затова трябва да се приоритизират основните елементи за реконструкция. Това може да стане с новосъздадения "ВиК холдинг", но при един прозрачен начин за оценка на ситуацията на територията на цялата страна. И на базата на технически критерии, а не на политически.

"Ако не се подхожда професионално, може и на други места да се стигне като ситуацията в Перник", посочва Аличков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във