Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вижда се краят на спора за касовите апарати

Скоро спорът между държавата и бизнеса за касовите апарати ще приключи.  Измененията на спорната Наредба Н-18 през януари бяха отложени с шест месеца. Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в наредбата по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите бяха чути. Преди това няколко бранша заплашиха с протести, защото според тях  има твърде неясни и противоречиви текстове, както и казуси, които могат да доведат до различни тълкувания, а това от своя страна да доведе до създаване на условия за корупция и чиновнически произвол. Фирмите твърдят, че наредбата създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средни предприятия. Те са категорични, че има изисквания, ограничаващи конкуренцията.

В сряда Националната агенция за приходите и бизнесът се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България, съобщиха от НАП. 

Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети, стана ясно на срещата. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане.

В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите, ясно е определен началния момента на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други. 

Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.

„Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Представители на бизнес организациите изказаха задоволството си от това, че предложенията им са били обмислени и приети. Според тях, екипната работа по Наредба Н-18 ще доведе до нужния ефект да е инструмент за намаляване на сивата икономика. 

„Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по Наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочи финансовият министър и призова диалогът да продължи. 

Срещите с бизнеса ще продължат през следващата седмица. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във