Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Видин с дългосрочна стратегия за енергиен преход

Централна част на Видин.

До 2023 година Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход, съобщиха от общината. 

Документът ще бъде разработен в рамките на проект MAKING-CITY „Енергийно ефективен път за градската трансформация: осигуряване на положително бъдеще“, който се изпълнява по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. 

„MAKING-CITY е мащабен демонстрационен проект, чиято крайна цел е в рамките на пет години, съвместно с още 34 международни партньора, да бъде изготвена „Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година“. Така през 2023 година Видин ще е единствената община у нас, която ще има такава дългосрочна стратегия“, обяви заместник-кметът на общината по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. Този проект е от изключително значение за развитието на Община Видин в дългосрочен план. Стратегическият документ ще позволи на общината да кандидатства за членство в Конвента на кметовете. „Наличието на тези две условия – дългосрочна стратегия и членството в Конвента на кметовете, ще ни даде възможност да се възползваме от финансовия механизъм „Елена“, който предоставя до 1 500 000 евро за изготвяне на технически проекти“, уточнява заместник-кметът. Иначе за Община Видин ще е трудно сама да задели такива средства. 

В проекта MAKING-CITY  партньори са 34 общини и организации от Европа, с координиращ партньор Фондация „Картиф”, Испания. Одобреният бюджет за Община Видин е 106 250 евро. Проектът се базира на концепцията за енергийно позитивни зони, които произвеждат нетни нулеви емисии на парникови газове и повече енергия, отколкото консумират. В град Видин са определени две зони - в ж.к. „Химик“ и в ж.к. „Бонония“, в които има концентрация на публични общински сгради (училища и детски градини). 

А и в момента Община Видин активно работи за постигане на по-голяма енергийната ефективност. Общината кандидатства и по Норвежката програма с проект за подмяна на уличното осветление на четири квартала в град Видин. Дискутира се и въпросът за перспективите пред използването на хидротермална енергия, в контекста на започналия процес по актуване на три минерални извора на територията на общината – във Видин и в селата Сланотрън и Градец. 

От община Видин имат и друг проект, който изпълняват. Той е иновативен за България и предвижда създаване на т.нар. One-stop-shop (обслужване на едно гише) за саниране на жилищни сгради. Идеята е да бъдат сформирани центрове, които да предоставят такава услуга на гражданите. Проектът е финансиран по програмата „Хоризонт 2020“ и е с водещ партньор Падова, Италия.

 

Община Видин

е в северозападната част на България, в близост до границата с Република Сърбия и граничи чрез река Дунав с Румъния. През 2013 г. тук бе изграден вторият мост в българския участък на реката при Видин-Калафат.

През общината преминават два европейски транспортни коридора: № 4 –Дрезден /Нюрнберг–Прага–Виена/Братислава–Будапеща–Арад–Букурещ–Констанца/ Крайова-София-Солун /Пловдив-Истанбул/ и № 7 - река Дунав. 
Железопътната линия Видин-София е една от най-старите в България, като експлоатацията на Гара Видин е започнала през 1923 година. 

В участъка Видин-Сланотрън-Кошава има находище на високоминерализирани термални води. 

На територията на общината се намира единственото гипсово находище в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във