Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВИДАХИМ: ЦЕНАТА ИЛИ ЖИВОТА!

Продажбата на обособените части от видинския завод за производство на автомобилни гуми Видахим АД логично върви към поредния си провал. Както прогнозира в. БАНКЕРЪ в бр. 17 от 28 април, кандидати за покупката на активите на намиращия се в процедура по ликвидация комбинат няма да има. В първоначално обявения краен срок 11 май единствено фирмата Енергия-94 подаде оферта за топлоелектрическата централа. Според ликвидатора на Видахим АД Александър Димитров обаче, предложението й не отговаря на условията на конкурса. Не е бил представен необходимият банков депозит, а при преговорите на 14 май представителите на Енергия-94 са поискали да платят 90% от цената на ТЕЦ-а с държавни ценни книжа или облигации. Съвсем естествено ликвидаторът Димитров не може да одобри плащанията в никакви други средства освен пряко с пари. Моята задача е да осребрявам имуществото на повереното ми дружество, което изключва издължаване с някакви хартийки, заяви за в. БАНКЕРЪ той.
Като последен опит за спасяването на конкурса Министерството на икономиката удължи сроковете за закупуване на информационни мемомрандуми до 30 май, а за подаване на оферти - до 7 юни. Основната причина да няма кандидати за обектите Завод за пневматични гуми, Завод за полиамидни влакна и Ремонтно-механичен завод е твърде високата оценка на Видахим АД. Дружеството е оценено на 52.681 млн. лева. И въпреки че досега меморандуми са закупили четири фирми, между които и италианската Аквафил АД, редовни оферти за покупка все още няма.
Ако и на 7 юни се установи, че липсва реален интерес към обособените части, има два варианта за решаване на проблема с Видахим АД. Единият е да се пристъпи към разпродажба на активите на комбината поотделно. Това означава, че всяка машина ще бъде обявена на търг, но така възстановяването на производството ще стане почти невъзможно. Вторият е да се обяви нова процедура за пласирането на четирите обособени части на комбината. За да има положителен резултат от поредния опит обаче, цената, която иска министерството на Петър Жотев, очевидно трябва да се намали още. Този ход бе прилаган вече два пъти - от първия търг за активите на Видахим АД през септември 1999 г. исканите пари за предприятието спаднаха от 70 млн. на малко повече от 53 млн. лева. И тази сума обаче все още е космически далече от онези 3.5 млн. лв., които бе склонна да плати известната италианска фирма Марангони през септември 1999 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във