Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова се срещна с Камарата на строителите в България

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова проведоха работна среща.  

Павлова бе посрещната в офиса на организацията и приветствана от председателя на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев. В срещата от страна на КСБ участваха и инж. Велико Желев, зам.-председател на УС, почетните председатели на Камарата инж. Симеон Пешов и инж. Светослав Глосов, членовете на ИБ и УС Любомир Пейновски и проф. д.ик.н инж. Николай Михайлов, Валентин Николов, изп. директор, инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет.

По време на срещата вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова запозна присъстващите с дейностите, които банката извършва. Тя отбеляза, че финансовата институция инвестира годишно ресурс от 73 млрд. евро. По думите й ЕИБ предоставя дългосрочно финансиране за развитието на инфраструктурата, като в усилията си за зелена и конкурентна икономика банката подкрепя проекти, включващи енергийна ефективност, интелигентна, достъпна и устойчива мобилност, устойчиво градско развитие, управление на водите и отпадните води.

„Финансираме проекти за устойчив транспорт, които са екологични, иновативни и ефикасни, сигурни и безопасни и които осигуряват достъпност и свързаност“, обясни Лиляна Павлова. На въпрос за приоритетите във ВиК сектора тя посочи, че от интерес за банката са проекти за управление на водите и отпадните води, които увеличават сигурния достъп до водни ресурси, предпазват от наводнения, насърчават ефективността на ресурсите.

Банката подкрепя и проекти, свързани с енергийната ефективност на сгради, изграждане на социални жилища, за интелигентни градове.

Двете страни определиха срещата като изключително конструктивна и полезна и се договориха контактите да бъдат регулярни, като бяха набелязани и конкретни сфери за бъдещо сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във