Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вицепремиерът Марияна Николова ще обсъди възможностите за сътрудничество с Китай

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова ще бъде съпредседател на 17-та сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще се състои на 16 и 17 януари в Пекин.

По време на заседанията ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, информационните технологии и съобщенията, транспорта, туризма, околната среда и водите, и други области от взаимен интерес.

В българската делегация са включени заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, представители на Агенция „Пътна инфраструктура”, както и на министерствата на икономиката, на земеделието, храните и горите, на енергетиката и на туризма.

Сесията на Междуправителствената смесена комисия ще бъде предхождана от Българо-китайски бизнес форум, който ще бъде открит от вицепремиера Марияна Николова. Във форума ще вземат участие 24 български компании. 

В рамките на визитата вицепремиерът ще се срещне с вицепрезидента на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции - Сър Дани Александър.

Сесиите на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество са важен механизъм за развитие на търговско-икономическите връзки между двете страни, отбелязват от Министерството на икономиката. Последната, 16-а сесия на Смесената комисия, се проведе в София на 26 септември 2016 година.

Китай е един от важните търговски партньори на България. През 2011 г. стокообменът между двете страни прескочи един милиард долара, а през 2017-а - и два милиарда и продължава да расте. Но търговското салдо е отрицателно за нашата страна.

През периода януари-юли 2019 г. са изтъргувани стоки за 1.46 млрд. щ.д (увеличение от 7.1% спрямо същия период на 2018 г.), от които български износ е в размер на 488.3 млн. щ.д. (+6.5%), а вносът от Китай 977.2 млн. щ.д. (+7.4%).

Има потенциал и интерес за разширяване на българския износ за Китай със селскостопански продукти и храни, вино, минерална вода, етерични масла и козметични продукти от тях, както и високотехнологични продукти с висока добавена стойност (продукти на химическата и фармацевтичната промишленост, продукти на електрониката, машини и части за машини, и др.).

В сътрудничеството си с Китай българското правителство се стреми към привличане на сериозни китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката - машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във