Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отлетя за Москва

Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа. Между държавните институции на двете държави, както и туристическия бизнес на двете страни, има установени много добри традиции, изграждани с десетилетия. Важно е да се възстанови туристопотокът между двете страни. Искам да благодаря на руската федерация, че участваме като страна партньор на Отдих 2020 година“. Това е заявила заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, г-жа Марияна Николова пред ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация (ФАТ  ) -  Зарина Догузова, съобщават от прес центъра на туристическото ведомство.

Много се радвам да ви посрещна в Москва, след толкова месеци на карантина. Надявам се взаимоотношенията между страните да се развиват и взаимоизгодното сътрудничество да продължи. Туризмът е много важно направление в икономиката, важно е хората да пътуват“, това е казала по време на срещата г-жа Догузова. Връзката между двата народа е историческа. Човек, когато пътешества и посещава дадена страна, той научава традицията и бита ѝ. Туризмът е направление, от което зависят над 50 направления и затова е приоритет за нашата държава. Страната е открита за диалог и обмяна на опит, категорична е била ръководителката на ФАТ.

Николова пък е  подчертала, че продължава активната и успешна работа по подписаната през март 2019 г. Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация (2019-2021 г.). и редовно се провежда двустранната работна група в областта на туризма.

Министерството на туризма предприема редица стъпки, за да може България да посреща повече руски туристи. Съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за издаване на визи, обяснила Николова. Целта е визите да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. „last minute” почивки. Визи се издават в 59 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. В консулските служби на България в Руската федерация са акредитирани само тези руски туроператора, които отговарят на изискванията за работа на руския туристически пазар, като обменът на информация и сътрудничеството с Федералната агенция по туризъм и „Турпомощ“ е непрекъснат, това е съобщила на руските си колеги министър Николова.

Голямо признание за важността на страната ни за руския туристически сектор е продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, на това е обърнала специално внимание Николова.

Догузова е демострирала готовност за сътрудничество и диалог и е подчертала, че за първи път в Русия туризмът се поставя на първо място като най-важна цел за възстановяването на икономиката. Тя е дала обещание да бъде поддържан контактта между двете страни и да се търсят пътища за подпомагане туризма.

Бих искала да Ви уверя, че Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар. В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество. В момента, в който границите между нашите две страни се отворят, България е готова да посрещне своите руски гости като сигурна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус, подчерта Николова. На фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от Правителството на Република България, категорична е била тя.

По време на срещата са били обсъдени съвместни действия с цел увеличение на броя на туристите, активизиране на доброто двустранно партньорство между туроператорите, възможностите за оказване на съдействие на туристите, които се намират на територията на съответната страна, сътрудничество в областта на осигуряване на безопасност по време на престоя им, особено при организацията на детския отдих. Двете страни ще продължат да работят за активизиране на контактите между учебни заведения, като вече има редица университети и институти в Москва и регионите и в България, които обучават кадри за туристическата индустрия и си партнират в учебния процес, обмена на студенти и кадри в областта на туризма, стана ясно от информацията от срещата.

Вицепремиерът Марияна Николова е отправила покана към ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация -Догузова да посети България и да участва в предстоящия Българо-руски туристически форум, през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 година. Събитието ще бъде посветено на оздравителния и балнео туризъм след глобалната пандемия от Ковид-19 и ще се проведе в рамките на подписаната между министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във