Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВИЦЕПРЕМИЕРИ БЕЗ ПОРТФЕЙЛИ ЩЕ ДУБЛИРАТ СИМЕОН

Номинирането на царя за министър-председател на новото правителство възбуди още по-голям интерес към членовете на бъдещия кабинет. Засили се и надеждата, че най-сетне се вижда краят на всички ялови досега прогнози кой какъв ще е в него. Въпреки че, според уверенията на шефа на парламентарното мнозинство Пламен Панайотов, решението именно Симеон да бъде номиниран за премиерския пост е взето още на 23 юни, знаково изглежда официалното обявяване на кандидатурата му тъкмо в деня, в който бе отбелязана десетгодишнината от приемането на републиканската конституция. Но както можеше да се очаква, представителите на Национално движение Симеон Втори продължиха упорито да спазват височайшата препоръка да бъдат господари на мълчанието и твърдо отбиваха въпросите за лицата, които могат да заемат министерските кресла. Резултатът от тази потайност бе незабавен. Ден след като кандидатурата на царя за премиер бе официално оповестена, всекидневниците публикуваха поредните проектокабинети, но според повечето водещи икономисти от НДСВ голяма част от появилите се в тях имена на министри не почиват на достоверна информация.
В политическите и в бизнессредите се коментира, че царедворците обсъждали възможността монархът да има трима заместник министър-председатели без портфейли. Те щели да осъществяват координацията между премиера и отделните ресорни министри. Освен това вицепремиерите без портфейли щели да играят и ролята на боксови круши за народните представители в дните за парламентарния контрол. Защото царят министър-председател не горял от желание регулярно да бъде рендосван в парламента, отговаряйки на депутатски питания.
Имената на кандидатите за тази спортна слава все още не са ясни, а много е вероятно и никога да не се изяснят, тъй като се разглежда и друг вариант. Според него, тилът на царя няма да се защитава от безпортфейлна тройка, защото това би изглеждало доста учудващо в очите на западните политици. Вместо това е възможно двама вицепремиери да си разделят отговорностите за работата на новия кабинет. Единият ще отговаря за силовите министерства, а другият - за икономическите ресори. Те ще поемат и цялото бреме на парламентарния контрол и ще отговарят на всички въпроси на депутатите, които се отнасят да общата политика на правителството, а не само до негови отделни министерства. Това ще гарантира спокойствие на премиера и недосегаемост спрямо любопитстващия ентусиазъм на парламентарната опозиция.
Най-вероятните кандидати за тази царска чест изглежда са Емел Етем от ДПС и Красимир Ангарски от икономическия екип на президента Петър Стоянов. Някои източници допускат, че е възможно заместник на Симеон да стане и самият Доган, но Сокола отрича. Подопечната му Емел Етем също досега не е потвърдила новината за присъствието си в бъдещия кабинет.
Все още дори и близките до Симеон не могат със сигурност да кажат кой ще бъде евентуалният главен секретар на Министерския съвет. Всъщност засега слуховете търкалят две имена по медийния пазар: на Николай Маринов - един от най-приближените хора на царя и главен координатор на НДСВ, и на Стоян Денчев, бивш вицепрезидент на МГ България и главен секретар на кабинета на Любен Беров.
Много политици, и то от парламентарната група на движението, смятат, че слуховете за Денчев нямат нищо общо с истината. Някои дори подозират, че той сам си ги пуска.
Запознати с царската кухня пък твърдят, че и Николай Маринов няма да оглави администрацията на Министерския съвет. Говори се, че той щял да поеме ръководството на едно чисто ново Министерство на инвестициите, което щяло да бъде създадено на мястото на Агенцията за чуждестранни инвестиции.
Няма окончателно решение и за съдбата на мегаминистерството на икономиката. Първоначално се говореше, че то ще бъде разделено на две ведомства - едното трябвало да се занимава с проблемите на производствения сектор, а другото - с външноикономическите връзки и търговията. Последните кулоарни информации от депутатските среди обаче са, че Николай Василев - един от най-доверените хора на принц Кирил и член на групата на НДСВ по преговорите за съставяне на коалиционен кабинет, не бил привърженик на идеята за разделянето на Министерството на икономиката. Василев е една от най-сигурните кандидатури за икономически министър. Някои политици дори предполагат, че той ще заеме и вицепремиерско кресло, ако царят не възприеме идеята за заместник министър-председатели без портфейл.
Министерството на транспорта и далекосъобщенията ще бъде разцепено на две, като ведомството, отговарящо за комуникациите, щяло да бъде поверено на Пламен Петров - сегашен директор по инвестиции и контрол на частното дружество Кейбъл България.
Почти сигурно е, че Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси също няма да просъществува при новия кабинет. Тя щяла да бъде трансформирана в министерство, но кой ще бъде неговият й шеф - засега остава пълна загадка. При определянето на енергийния министър обаче изключително много щяла да тежи думата на заместник-председателя на парламентарната група на НДСВ Веселин Близнаков. Той е председател на Българско ядрено дружество, има дебели връзки сред енергетиците, участва в групата по преговорите за съставяне на коалиционно правителство и е в най-близкото царско обкръжение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във