Банкеръ Daily

Управление и бизнес

VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде експлоатиран безопасно до 2051 г.

S 250 6246e9aa 2627 4afc b612 592c73176f22
S 250 2f517c27 e172 4846 842b 56973008b13d
S 250 b0fff13f 9a96 4cd2 9e31 d708f0bcbc90

"АЕЦ "Козлодуй" е гарант за енергийната сигурност и за това българските битови и индустриални потребители да получават електроенергия на достъпни цени. Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ е основен механизъм за осигуряване на електроенергия от нисковъглеродно производство. След като през миналата година пети блок на атомната ни централа получи от Агенцията за ядрено регулиране нов десетгодишен лиценз, днес успешното продължаване на експлоатационния срок на шести блок е сред водещите ни задачи в областта на ядрената енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на резултатите от завършването на проекта за удължаване на срока на експлоатация на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". В събитието участваха изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев, първият заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и други.

Петкова подчерта, че запазването на капацитета и развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е основен приоритет за българското правителство.

В изпълнение на този приоритет, на 28 януари 2016 г. е подписан договор между АЕЦ "Козлодуй" от една страна и консорциум "Русатом сервиз" – "Росенергоатом" – "Риск инженеринг" от друга, за обосновка на удължаване на експлоатационния срок на шести блок на атомната ни централа до 60 години. По проекта са планирани общо 227 мерки. Предвидените по график до м. юли 2018 г. 138 мерки са завършени. До края на годината предстои да бъдат изпълнени още 70, а останалите са планирани за следващия лицензионен период. Резултатите от извършените дейности показват, че изследваното оборудване, строителните конструкции и системи са в работоспособно състояние и могат да бъдат експлоатирани безопасно до 2051 г.

"Съвместно с нашите партньори извършихме значителна по обем работа. Успешното осъществяване на проекта стана възможно благодарение на изключително отговорния подход от страна на руските и българските специалисти, културната близост и атмосферата на доверие. Сътрудничеството ни с България в областта на ядрената енергетика продължава повече от половин век. Като имаме предвид уникалния опит на Росатом, ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските ни колеги и по други проекти в областта на атомната енергетика", отбеляза Кирил Комаров.

АЕЦ "Козлодуй" финансира програмите за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок изцяло със собствени средства. Дружеството работи стабилно и приключи 2017 г. със значително подобрени финансови показатели спрямо 2016 г. – нетна печалба в размер на близо 118 млн. лв., в сравнение с 1.4 млн. лв. през 2016 г., каза Теменужка Петкова.

Лицензът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през 2019 г. Предстои през есента на тази година в Агенцията за ядрено регулиране да бъде представен пълният пакет документи за продължаване лиценза за следващ десетгодишен период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във