Банкеръ Daily

Шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов:

"ВетИС" е в частни ръце и за нея се плащат милиони

Още днес, до края на работния ден, изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов очаква, че системата "ВетИС" ще заработи отново. Това той обяви в ефира на БНР, след като стана ясно, че няколко браншови организации на животновъдите са изпратили декларация до служебния министър на земеделието Явор Гечев с искане за оставката на Даскалов заради неработещата система.

Проф. Даскалов обясни, че тя е била блокирана след брутална хакерска атака, извършена извън територията на България. Добрата новина е, че от системата няма загуба на данни и някаква "защитна стена" е сработила, въпреки че системата работи със своята най-стара версия и не е била обновявана.

Държавата и в този случай е оставила всичко в ръцете на една частна фирма, която да поддържа системата срещу една огромна сума всяка година. Сумата е с 6 нули, посочи шефът на БАБХ, но отказа да посочи точната сума. Той посочи като проблем факта, че контролният код към системата е в ръцете на частната фирма, а не в Агенцията по храните.

Христов уточни, че след два одита и два доклада, направени на "ВетИС" изводите не са никак ласкави по отношение на поддържането на системата именно защото се използва най-старата налична версия.

Предприети са стъпки за изграждане на нова "ВетИС" система, като е започнало прехвърляне на данните в облака на правителството, уточни Даскалов. Неговото желание е до март 2023 г. новата система да е готова и при нея контролният код да е в ръцете на държавата в лицето на Агенцията по храните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във