Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ветеринари искат оставките на зам.-министъра на земеделието и на шефа на агенцията по храните

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз настояват за отстраняването на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков и на заместник-министърa на земеделието Янко Иванов.

От ветеринарния съюз са уведомили главния прокурор. Те атакуват незаконни, според тях, заповеди на изпълнителния директор на БАБХ в административния съд.

"Възможността за диалог е тотално изчерпана, не по наша вина, затова се обръщаме към премиера. Трябва да се вземе спешно политическо решение", подчертават от съсловната организация. Според тях става въпрос за дълготрайна политика на унищожаване на професията на ветеринарния лекар, практикуващ в областта на продуктивните животни.

Ако тази политика продължи, ще доведе до пагубна липса на ветеринарни лекари, които да практикуват в малките населени места. На тези лекари административно и насилствено се вменявят „неизпълними, а понякога и незаконни задължения”, уведомяват ветеринарите.

Систематично БАБХ не доставя навреме ваксини и биопродукти, а това води до голям брой неизследвани и неваксинирани животни, „и то от заболявания, които са общи за хората и за животните  - например бруцелоза, популярната луда крава”, заяви пред БНР Мирослав Първанов, председател на асоциацията.

По време на африканската чума, на ветеринарите не е била дадена възможност да се включат активно, посочи той. Така капацитетът на ветеринарните специалисти не е бил използван.

От съсловието смятат още, че държавните диагностични лаборатории се водят „трайно и умишлено към фалит”. Останали са само 6 такива лаборатории в страната, а заповед насочва лабораторните изследвания към частни лаборатории.

Проф. Паскал Желязков смята обвиненията за неоснователни.

Той посочи, че спешният ремонт на ветеринарно-медицинската дейност е бил наложен от ситуацията с африканската чума по свинете. Ветеринарите оспорват разпоредби в този закон и ги смятат за некомпетентно направени. „Прасетата в задния двор се отглеждаха във ферми, които не бяха регистрирани”, изтъкна Желязков и добави, че ветеринарите не са искали да информират за съществуването на подобни обекти.

Шефът на БАБХ оспорва и твърдението за ненавременната доставка на ваксини за животните. Ваксини се раздават своевременно, има само закъснения заради обжалвани търгове, увери той.

Желязков акцентира и върху изземването на част от функциите на регистрираните ветеринарни лекари заради пропуски в работата им. Тази година собствениците на пчелини ще трябва да използват услугите на официалните общински ветеринарни лекари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във