Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вестник „БАНКЕРЪ“ с грамота за нетърпимостта си към сивата икономика

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Националният център "Икономика на светло" връчиха наградите си за 2019 г. за личност, организация, медия и нормативен акт, създаващи нетърпимост срещу сивата икономика и ограничаващи нейните проявления.

Номинираните за "Икономика на светло" са определени след широка обществена анкета, а на финала жури е определило своите фаворити.

На главния редактор на вестник „БАНКЕРЪ“ Бистра Георгиева бе присъдена грамота в категорията „Медия, допринесла за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика“.

Останалите номинирани журналисти бяха Теодора Трифонова от bTV, Илина Бисерова от предаването „Бизнес.БГ“ по БНТ, а Цветан Петров от Economic.bg спечели статуетката като млад и обещаващ журналист.

В категорията „Личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ бяха номинирани Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, Агенция „Митници“ – за успешната й борба с контрабандата на цигари, Главна инспекция по труда за ограничаването на недекларираната заетост и Софийският арбитражен съд към Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж“ - за приноса му за по-лесно разрешаване на съдебни спорове.

За победител бе обявен Лъчезар Богданов.

В категорията за нормативен акт или административна практика, които ограничават сивата икономика, бяха номинирани Министерството на финансите, агенция "Митници", НАП и КНСБ. Наградата отиде в отдел „Счетоводно законодателство“ на финансовото министерство за промените в Закона за счетоводството, при които едноличните търговци вече не подават декларация, че не са осъществявали дейност през отчетния период, а дружествата без дейност вече подават декларация еднократно.

На церемонията по награждаването председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обяви, че трябва да се помисли и за връчване на антинагради „Икономика на светло“. Като достойна за нея той посочи увеличаването на минималната пенсия. Така половината пенсионери ще получават еднаква пенсия, независимо че едни от тях са взимали част от възнаграждението си в плик и не са плащали данъци, а други са взимали по-малка сума нето, но са плащали всички осигуровки и данъци през целия си трудов път.

"Ако продължим да се развиваме със същите темпове, до 2023 г. можем да очакваме българската икономика да продължи да изсветлява и сивият сектор да се свие до 18 процента. Но това е недостатъчно предвид, че средно за ЕС той е между 12 и 15%" - обобщи Васил Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във