Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вероятно няма газ и нефт в блока "Хан Аспарух"

Според преподавателя в Минно-геоложкия университет – доц. Щерьо Льомов, най-вероятно резултатите от направените досега изследвания за това дали има нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море показват, че няма достатъчни количества газ, за да бъдат те обявени. "Към този момент не може да се твърди убедено, че има газ, който ще служи за бъдещото развитие на газовата инфраструктура у нас. Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж. Сондирането при тези дълбочини на морската вода е много скъпа дейност, така че, вероятно, тези, които ще инвестират в бъдеще, ще се замислят дали има необходимост и потенциал да бъдат вложени средства", обясни експертът пред БНТ.

Информацията за това дали има нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море, предстои да бъде обработена и подадена в Министерството. Така заместник-енергийният министър Жечо Станков коментира пред БНР информациите, че проучването не е установило наличието на петрол и синьо гориво в този участък.

"Това, което можем да споменем и е важно да го направим, е, че сондажът е успешно проведен като дълбочина и без каквато и да е вреда за околната среда, което беше много важно за нас. Сондажът, като индикативна дълбочина, която е подадена по книжата и предварителните заявки, е изпълнен с необходимата дълбочина, а това какви флуиди са намерени, ще получим по-късно, след като бъде обработена информацията и бъде предадена в Министерството на енергетиката, каквото е задължението на разрешението", каза Станков.

Концесията за търсене и проучване за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" беше спечелена от консорциум между френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol през 2012 г., а сондирането започна тази пролет.

През април премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че проучванията ще дадат резултат. “Не искам да пророкувам, но ако се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще са други. Представете си 5 млрд. долара на година да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности” , каза тогава премиерът и на два пъти се прекръсти на слизане от сондажния кораб “Нобъл Глоуб Тротър II”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във