Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Вера Су" ще е собственост на държавата

Държавата ще е собственикът на освободения от скалите край Камен бряг "Вера Су“. Това обяви на брифинг служебният транспортен министър Христо Алексиев. "Корабът ще бъде приведен в нормално състояние. Действията на корабособственика са водили само към потапянето му“, допълни министърът. Той припомни, че миналата година единственият ни спасителен кораб "Перун" е бил предаден за скрап, което е усложнило операцията.

Алексиев отбеляза като успех, че животът на екипажа на "Вера Су" е бил опазен, а товарът - освободен, и то при тежки атмосферни условия. "Заварих пълен разпад и безотговорност. Нямахме никакви планове и процедури, а хората не бяха подготвени за такава операция. Техниката беше тотално скапана", подчерта ресорният министър. Той съобщи, че са проведени разговори със застрахователите, като те са обещали, че ще поемат разходите по спасителната операция на кораба. Ако това не се случи, България ще заведе искове срещу корабособственика и застрахователя.

Алексиев посочи още, че ще се преразгледат плавателните пътища в района. Той увери, че ще бъдат инициирани законови промени и дадени идеи как държавата да осигури техника за подобни операции, като подчерта, че не е нормално България да няма спасителен кораб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във