Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ ПРОДАВА РЕАКТИВНИ САМОЛЕТИ НА АРАБИЯ

Съединените американски щати са дали картбланш на Великобритания да продаде 72 реактивни самолета Юрофайтър Тайфун на Саудитска Арабия срещу 20 млрд. англ. лири. Това е станало след продължили с месеци вътрешни преговори относно трансфера на прецизна американска самолетна технология, съобщи на 23 октомври 2008-а финансовият всекидневник Файненшънъл таймс. Първоначалната цена на поръчката е била 4.3 млрд. брит. паунда, но договорът ще бъде допълнен с още една заявка за защитни средства, оценявана на 5 млрд. паунда. Очаква се Саудитска Арабия да похарчи още 10 млрд. англ. лири за тестване и поддръжка на самолетите. Първите 24 тайфуна ще бъдат произведени в завода на британската аерокосмическа компания Би Ей И Систъмс в Уортън, Ланкашир. Останалите самолети по всяка вероятност ще бъдат сглобени в Саудитска Арабия, където англичаните вече имат около 5 хил. служители.
Одобрението на САЩ е мощна подкрепа за най-големия британски оръжеен контрактор и подготвя почвата за износа на 72-та реактивни самолета за Саудитска Арабия като част от сделка, подписана миналата година под името Проектът Салам или Ал-Салам, което означава мир. Първоначално щатската администрация имаше намерение да одобри трансфера, но се натъкна на съпротивата на Конгреса и на Министерството на правосъдието, които се опасяваха, че евентуалното разрешение ще повлияе на разследванията, свързани с Би Ей И Систъмс. Правният департамент на Америка проверява Би Ей И Систъмс, която е основният контрактор за Великобритания по сделката с реактивните самолети Тайфун, за да установи дали компанията не е нарушила някои щатски закони. По-специално в случая се касае за слуховете за подкуп на представители на Саудитска Арабия в предишна оръжейна сделка, известна като Ал-Ямама. Би Ей И Систъмс отрече да е извършвала каквито и да е нарушения. А запознати със случая твърдят, че одобрението на щатския държавен департамент на сделката Тайфун е станало възможно, след като е бил включен текст, че то по никакъв начин не обвързва Вашингтон със заключението, че Великобритания или която и да е друга компания, свързана със самолетната сделка, не е нарушила американските закони.
Договорът между Острова и Саудитска Арабия бе подписан успоредно с опасенията, че продажбата може да бъде осуетена от продължаващата проверка на британската Служба за разследване на сериозни измами на предишни сделки на Би Ей И Систъмс. Подобно на американците, английските агенти търсеха доказателства на твърденията за подкупи по сделката Ал-Ямама. В отговор на което арабското кралство заплаши да откаже поръчката и да се оттегли от антитерористичното си сътрудничество с Великобритания. През август Камарата на лордовете подкрепи решението на Службата за сериозни измами да прекрати разследването на оръжейния контракт Ал-Ямама със Саудитска Арабия на обща стойност 43 млрд. англ. лири. Но агентите продължават да проверяват сделките на Би Ей И Систъмс в четири други държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във