Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Велико Търново посрещна годината с потвърден подобрен кредитен рейтинг и положителна перспектива

Благодарение на богатото си културно-историческо наследство Велико Търново е важен туристически център.

Община Велико Търново посрещна 2020 година с подобрен дългосрочен кредитен рейтинг и положителна перспектива, съобщиха от пресцентъра й. Независимото проучване и оценка подчертават финансовата стабилност и доброто ниво на местните приходи. А тези фактори пък насърчават привличането на инвеститори.

Кредитният рейтинг на общината е BBВ-, а перспективата е оценена като стабилна. Спрямо средните нива за страната и стойностите за останалите областни градове, по редица разгледани показатели Велико Търново се позиционира много добре, се посочва в доклада на Българската агенция за кредитен рейтинг.

В тенденция се превръща отчитането на положителни стойности по показателите: оперативен резултат, инвестиционна дейност и нетен паричен поток. Собствените приходи се увеличават. Община Велико Търново изпълнява множество проекти по европейски програми, като един от най-мащабните перспективни е този за интегриран градски транспорт на стойност над 11 млн. лв., обобщава изследването.

Оценката на кредитната агенция отразява повишената икономическа активност във Велико Търново и общината, ниската безработица, ръста на инвестициите и туризма, благоприятната демографска ситуация, както и доброто използване на европейските средства.

Ръстът на заетостта на населението в трудоспособна възраст във Велико Търново е дълготрайна тенденция, която е започнала още от 2013 година, по данни от националната статистика.

Бизнесът и предприемачите от региона разглеждат изграждането на стратегическата инфраструктура в Северна България като един от ключовите фактори за още по-силен растеж на местната икономика.

ИКТ секторът е сред най-добре представящите се, като не само расте броят на заетите, но и тенденциите за развитието му са положителни. Неслучайно сред приоритетите в управленската програма на новия стар кмет на Велико Търново Даниел Панов е насърчаването на високотехнологичната, информационна и комуникационна индустрия.

Според инвестиционния проект за стратегическия за цяла Северна България инфраструктурен обект - скоростният път Русе-Велико Търново, той ще преминава край западния вход на Велико Търново - на по-малко от три километра от Старата столица. Трасето му ще пресече първокласното шосе преди село Момин сбор, където е предвиден голям пътен възел. По скоростното трасе от Русе ще се излиза и директно на автомагистрала „Хемус“, чиято връзка ще е на около 10 минути с автомобил северозападно от Велико Търново.

Чрез пътния възел в района на Дебелец ще има връзка с шосето към Прохода на Републиката.

С тези двата инфраструктурни проекта Велико Търново и територията на общината се превръщат в пресечна точка на трафика по два европейски коридора № 9 и международен път Е-85 (до "Дунав мост").

За построяването на АМ "Хемус" до Старата столица е осигурено вече е гарантирано финансиране. В края на миналата година правителството на ГЕРБ осигури необходимия бюджет от 1.35 млрд. лева. Крайният срок за строителство на оставащите 134 км е до началото на 2023 година.

Десет години вече за подобряване на пътната инфраструктура в Северна България се подготвя магистралата между Русе и Велико Търново, чиято приблизителна дължина ще е 133 километра. Трасето е разделено на два лота с идеята да се работят едновременно: Русе - Бяла (40 км), обход на самия град Бяла (почти 36 км), както и Бяла - Велико Търново (малко над 58 км). Идейният проект вече е в АПИ и предстои експертен съвет в началото на 2020 година.

При всички положения тази магистрала е важна, защото ще поеме транзитния трафик между Русе и Маказа, затова тя е обвързана и със строителството на тунел под Шипка.

Непостроената все още магистрала "Велико Търново - Русе" е много важна за Северна България, защото селищата около нея разчитат на увеличаване на инвестициите и на съживяване на икономиката и на региона като цяло. Магистралата ще свърже "Дунав мост" с Велико Търново и с трансевропейския коридор № 9.

Град Велико Търново е с население от над 68 859 души. Разположен между Дунавската равнина и Стара планина, върху първите възвишения на Предбалкана, Търново е основен административен, индустриален и образователен център на региона.

Градът е разположен по поречието на река Янтра. В него се пресичат главни пътища, свързващи Източна със Западна България (Варна - 223 км, София - 220 км) и Централна Европа с Мала Азия (Русе - 107 км, Капитан Андреево - 209 км). През Велико Търново минава европейски транспортен коридор №9. В съседния град Горна Оряховица (7 км) се намира "Летище Горна Оряховица" и най-голямата железопътна гара в Северна България.

Заедно с околните населени места (Горна Оряховица, Лясковец, Дебелец и други) градът образува агломерация с население над 128 000 човека.

Първият влак във Велико Търново пристига през 1901 година. Над река Янтра са издигнати два железопътни моста. Във Велико Търново има три гари: Централна, Трапезица и Товарна. През града минава жп линията Русе - Стара Загора. Има редовни влакове за Горна Оряховица, Русе, Плевен, София, Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Свищов.

Химнът на града е Шишмановата песен, посветена на последния български цар от Второто Българско Царство. Гербът на Търново изобразява фигура с три лъва. За знамето на града е използван лилав цвят, защото при разкопките в църквата "Св. Четиридесет мъченици" са открити дрехи на владетели в лилав цвят. Съществуват още ключ и огърлица на Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във