Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Велев: Помощта за бизнеса заради цените на тока трябва да се утрои

При сегашните цени на тока помощта за бизнеса трябва да се утрои и по-скоро става въпрос не за помощ, а за възстановяване на надвзетото, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му през януари, февруари и март БЕХ ще има над 1.2 мрлд. лв. свръхпечалба при тези цени.

„Държавата трябва да застане на страната на работещите хора, а не на енергийните олигарси“, коментира пред bTV председателят на АИКБ.

Велев настоява президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) до края на годината заради проблема с високите цени на електрическата енергията.

На 22 декември за първи път цената на тока на свободния пазар премина границата от 1000 лв. за мегаватчас. 

Междувременно, правителството одобри помощта, която ще изплаща на бизнеса заради високите цени. И към вече обявените 1 милиард и половина добави още 450 милиона лева.

Така в опит да овладее ситуацията държавата ще даде почти 2 млрд. лв. помощ за бизнеса. Първите пари ще дойдат през януари.

„Надяваме се със състав на КЕВР с неизтекъл мандат да можем да започнем активни действия за това какво може да се направи структурно в системата, така че да не се допускат такива пикове”, заяви Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във