Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Велев: Искаме газ на най-добра цена, произходът няма значение

Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето потребление и е ясно, че даже в средносрочен план той трудно може да бъде заменен. Няма ембарго за руски газ, тоест Европа не е включила в санкциите си доставките на руски газ. Оттам насетне разплащанията за него очевидно трябва да се правят по такъв начин, че продавачът да може да ползва парите си. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Във вторник финансовият министър Асен Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че отделните държави са третирани различно от "Газпром", или на нарушаване на санкциите от компании в някои страни членки.

"Ние как ще вземем газ, ако не ни вземат парите? Искам хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите. И за да си ползва продавачът парите, той трябва да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, защото ако парите са в долари, те са всъщност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани", подчерта Велев пред bTV.  

Според Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, въпросът е дали има различия между отделните държави в начина, по който са плащали. "Ние не можем да твърдим в момента дали плащането е извършено в евро, долари или рубли, тъй като една страна като Гърция казва, че е платила в еврo, oт руската страна пък се каза, че са получени рубли. Тук трябва да направим анализи, да видим как ни влияе на нас, на нашия бизнес", отбеляза Темелков.

"Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение. Има значение цената и кога цената е по-ниска – когато купуваме директно от доставчика или когато минава през посредник", каза още и Васил Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във