Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Велев: 37 млрд. евро са изтекли от България от 2010 до 2020 г.

На пресконференция на Асоциация "Хидроенергия" и Сдружение на производителите на екологична енергия председателят на АИКБ Васил Велев сподели, че в резултат на по-скоро целенасочени отколкото случайни действия се постигат едни нереално високи цени на електроенергията.

"Как да сме конкурентноспособни като цените на електроенергия са 73 % по-високи от тези в Германия, за която нашата индустрия генерира най-голям износ", пита той. Според него не може да се говори за дефицит, когато страната разполага с над 10 000 МВт мощности, а реалното потребление варира между 3000 и 5000 МВт.

Председателят на АИКБ сподели, че в резултат и на правна несигурност от България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени  едва 13 млрд. евро.

"Този дефицит е изкуствено създаден, което води до огромни разходи на индустрията за електроенергия и я прави неконкурентоспособна", категоричен е председателят на АИКБ. 

Васил Велев съобщи, че през първата декада на август "ТЕЦ Марица Изток 2" е работел с два от своите осем блока, разполагайки с персонал в пъти повече от необходимия за поддръжка на активните блокове и уточни, че за всеки от действащите над 2000 работници и служители, по два часа на ден при един такъв режим, домакинствата и бизнесът плащат по над 4000 лева месечно.

"От друга страна високата цена на тока се обуславя и от факта, че сме свързани с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по дефиниция. Направихме го преди да се свържем с румънския, откъдето можем да се свържем и с европейския, въпреки енергичната съпротива на работодателските организации това да се случи.

И ако това не е достатъчно, налице е и сериозният казус с Наредбата за ползването на повърхностни води. Заради правни недомислици и поредните неслучайни действия над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина енергия в страната, са изправени пред риск от спиране", коментира още той.

Велев смята, че задачата на управлението на енергетиката не е да създава условия, при които няколко енергийни олигарси да спечелят много пари, а  обществото да плаща огромни сметки и индустрията да губи конкурентоспособност. Десетки големи предприятия и десетки хиляди служители са  принудени да спрат работа, защото високите сметки за ток ги водят неминуемо към фалит.

"Ситуацията е изкуствено създадена – пускат се манипулативни оферти през нощта за покупка на ток на принципа "не по-малко от 300 евро на Мвт/ч", което показва, че цената изкуствено се изкривява. Оферти "купувам само над тази висока цена" очевидно манипулират цената, за да се манипулира кривата на търсене и равновесната точка.

Работодателските организации категорично ще подкрепим усилията на Асоциация "Хидроенергия" за регулиране на един правен абсурд, за да не се случи така, че и техните мощности да се добавят към наболелия проблем с неработещи енергийни източници, поради независещи от тях причини, коментира Велев.

Представителите на Асоциация "Хидроенергия" изразиха категоричната си подкрепа по подготвения от Министерството на околната среда и водите проект за изменение на Наредбата за ползването на повърхностните води. Те са категорични, че е необходимо въвеждане на адекватна правна рамка за нормалното функциониране на ВЕЦ сектора и адмирираха проекта за промени в наредбата, приет с Постановление 100 на Министерския съвет от 2021 г, който в момента е на фаза публично обсъждане.

Ако не се промени действащата в момента наредба, цените на тока ще продължават да растат, предупреждават от бранша.

"Вярваме, че с проекта за изменение на Наредбата подготвян от МОСВ ще бъде постигнато съответствие на Наредбата за ползване на повърхностни води със Закона за водите, като по този начин ще се избегнат предпоставки за бъдещи правни спорове и ще се осигури нормална регулаторна рамка за функциониране на ВЕЦ", заяви председателят на Асоциация "Хидроенергия" Боян Кършаков.

"Приветстваме усилията на г-н Асен Личев и неговия екип да коригират този незаконен документ", добави той.

Според Кършаков, измененията в наредбата ще получат много широка обществена подкрепа, включително от всички основни работодателски организации, които вече изразиха публично категоричната си позиция, че водните централи в България не трябва да стават жертва на подобни ретроактивни административни документи. 

Председателят на асоциацията изтъкна, че поради все по-високите цени на въглеродните емисии в ЕС ВЕЦ се затвърдиха като един от най-евтините източници на ток за българските потребители. "В ситуация на енергийна криза и непосилно високи цени на енергията за българския бизнес водноелектрическите централи се превръщат в един от най-ценните източници на ток за българските граждани“, коментира той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във