Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВЕИ производители искат оставката на Теменужка Петкова

Не виждам мотиви за протеста на малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Той е абсолютно неаргументиран. Това каза на брифинг в Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова по повод днешния протест на малките производители срещу промяна в Закона за енергетиката, направена през юли 2015 година. Протестиращите поискаха оставките на Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов, както и спешна среща и с премиера Бойко Борисов. 

"Промяната в Закона за енергетиката реши един въпрос, който е свързан с финансирането на този тип енергия. Това са ВЕИ-та, които са получили средства по оперативна програма "Развитие на селските райони" за изграждане на такъв тип проекти. Впоследствие при определяне на цената  от бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране тази субсидия, която те са ползвали, не е взета предвид и е определена преференциална цена на базата на която тези производители са свръхсубсидирани. Европейската сметна палата извърши одит и беше установено това двойно финансиране. Бяха дадени указания да се вземат необходимите мерки, защото в противен случай нямаше как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма. Това е причината да се приемат промените в Закона за енергетиката и това двойно финансиране беше преодоляно", коментира Петкова.

Министърът подчерта, че промяната в Закона за енергетиката е била обжалвана пред Конституционния съд, който е решил, че промяната е напълно законосъобразна. 

Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител. Те смятат, че спрямо тях се прилага поправка в Закона за енергетиката, която не би трябвало да ги засяга. Според протестиращите фирмите, изградили мощностите си по определена схема за европейско или национално подпомагане, нямат право да продават електроенергия на преференциални цени. Този текст обаче не се прилага по отношение на големите производители на ток от възобновяеми източници и по този начин ги облагодетелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във