Банкеръ Daily

Еленко Божков:

Вече се вижда провал на проекта "АЕЦ Белене"

Българската енергетика се намира в отчайващо състояние, в каквото е и държавата, смята енергийният експерт Еленко Божков.  Според него отрасълът енергетика се управлява некомпетентно и са необходими категорично промени в управлението и в организацията.

Той подчерта, че вече се вижда провалянето на проекта "Белене". "Поставянето на един от двата реактора, предвидени за "Белене", на площадката на "Козлодуй" прави нещата още по-непрогнозируеми. Това означава, че България може да се откаже от проекта "Белене", обясни пред БНР Божков. По думите му характерна за цялата енергийна политика е "обстановката на неяснота, прикриване на истината и дори на лъжи".

В началото на декември американският посланик Херо Мустафа посети АЕЦ "Козлодуй", за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България.

От съобщението на Американското посолство стана ясно, че посланикът и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" са обсъдили как Козлодуй се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения. Според комюникето двете страни са обсъдили хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици.

Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия, се казва в комюникето за визитата на Херо Мустафа.

"Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", посочиха от Американското посолство.

През октомври Теменужка Петкова поясни, че рестартирането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” е свързано с декарбонизацията на икономиката и целта за нулеви емисии през 2050 г., поставена от Европейския съюз.

По онова време министърът каза, че колкото до АЕЦ “Белене” - процедурата е в ход, съгласно решение на Народното събрание, което правителството ще изпълни. Има забавяне на отделните етапи от процедурата, тъй като кризата с COVID-19 е наложила реорганизация на целия процес, свързана с мерките за живота и здравето на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във