Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вече няма земя, където да построим индустриална зона, каза Борисов в Благоевград

Да не се подвеждаме по глупостите на тези, които казват, че сме се провалили. В Благоевград няма земя. Всичко са заграбили и приватизирали преди нас тези „честните“, че в момента няма къде да се направи индустриална зона. А накрая на годината искаме около половин милиард да вкараме в индустриалните зони. Това каза премиерът Бойко Борисов, който днес инспектира проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Проектът  за близо 24 млн. лв. е реализиран с финансиране от републиканския бюджет – основно от Предприятието за управление на дейности по опазване на околна среда, както и с допълнителни средства от Министерството на финансите. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн. лева, осигурени по оперативна програма "Околна среда", както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци. На финала това ще бъде едно от най-модерните депа в България.

Премиерът обяви, че има 3,5% ръст на икономиката и  сме много далеч от рецесията. 

"Големите държави се клатят, атаката с дроновете върху рафинериите ще повлияе на цените на горивата. Начинът да се справим с рецесията е стабилност, правене на нови заводи и нов и работни места. Не трябва да се подвеждаме по глупостите на тези, които приказват, че сме се провалили. Провал беше, когато при червените управления хвърляха боклуците на Благоевград по деретата. Абсолютно никаква екология. Но такива бяха времената“, посочи Борисов.

"Уникален строеж, вече има депо за 100 години. Ако не бяхме направили това, тези пет общини щяха да фалират заради глобите, добави министър-председателят, визирайки правото на Европейския съюз за депониране на отпадъци", допълни той. 

Регионалната система за управление на отпадъците, която е изградена в Благоевград, е 53-ата, която се въвежда в експлоатация. Тя е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци. Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект, както и всеки произтичащ от това риск за здравето на човека, през целия жизнен цикъл на депото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във