Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВЕЧЕ ИМАМЕ ДВЕ GSM-МРЕЖИ

Вторият GSM-оператор Космо Бългерия Мобайл, чието търговско име е Глобул, най-после постави край на споровете дали ще бъде изпълнен срокът, в който мрежата му трябваше да започне да функционира. На 19 юли представители от Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД), в присъствието на журналисти, извършиха тестове на възможностите за разговор с телефоните на Глобул. Според председателят на ДКД Иван Таушанов предоставените от мобилния оператор документи за техническите параметри на мрежата доказват съществуването на покритие в София и Пловдив. Жителите на тези градове са около 20% от населението на България, което е достатъчно за да бъдат изпълнени изискванията по лицензионния договор с Държавната комисия по далекосъобшенията.
Реална конкурентна обстановка на телекомуникационния пазар у нас обаче ще се създаде едва след началото на търговската дейност на компанията, което ще бъде поставено през септември. Амбицията ни е до тогава да осигурим мрежа, която надхвърля изискванията на лиценза и включва големите градове на страната - заяви Никос Авгеринос, изпълнителен директор на мобилния оператор. Той обаче не уточни дали става дума за София, Пловдив, Варна и Бургас, или има предвид по-голям брой селища от страната.
Междувременно представители на Космо Бългерия Мобайл са подали запитване в Държавната комисия по далекосъобщенията, за възможностите собствеността на Глобул да бъде прехвърлена в Австрия, където ОТЕ има дъщерна фирма. От оператора обясниха, че става въпрос за структурни промени в гръцката телекомуникационна компания, които включват прехвърляне на всичките й чуждестранни дейности в новосформирания австрийски клон. Към ДКД са отправени само предварителни запитвания, които целят да се изясни позицията на българския регулаторен орган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във