Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вече има отворена процедура по Плана за възстановяване

Вече има отворена процедура по Плана за възстановяване, свързана с технологична модернизация. До края на тази година по линия на Министерството на инвестициите за бизнеса ще бъдат осигурени 735 млн. лева. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев при откриването на информационния ден за възможностите по Националния план за възстановяване и устойчивост за малките и средните предприятия. Събитието е организирано онлайн. Преди ден от министерството обявиха, че към него имат интерес над 1100 фирми, а в първите минути на информационния ден вече се бяха включили 500 участници.

Националния план за възстановяване и устойчивост е нов инструмент на Европейския съюз, създаден, за да се бори с пандемията и икономическата криза, но и да осигури на икономиките на ЕС по-конкурентна база и да ги направи по-силни, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. "Искаме да предоставим парите от ЕС на фирмите по прозрачен начин, за да стане икономиката ни по-силна. ЕС се намира в тежка, икономически несигурна и напрегната ситуация, но това дава и възможност да направим икономката по-силна", изтъкна той.

Малките и средни предприятия са двигателят и гръбнакът на икономиката - там е заетостта, иновациите и възможността за догонване на другите европейски страни, посочи министър Пулев. Инвестициите в дигитализацията и в Зеления преход ще намалят разходите на фирмите и ще ги направят по конкурентоспособни. Да, ние сме служебен кабинет, но държавата работи при отлична приемственост. Министерството на иновациите и растежа работи рамо до рамо с екипа на вицепремиера Атанас Пеканов, за да дадем глътка въздух в критичен момент на най-уязвимия сегмент на българския бизнес - микро-, малките средни предприятия", добави той. 

По първата процедура по Плана,  свързана с технологична модернизация, срокът за подаване на проекти е до 21 септември. Усилията са насочени към преработвателната промишленост,  управление на отпадъците, творческа дейности, с общ бюджет от 260 млн. лева.  Следващата процедура на Министерството на иновациите и растежа е с бюджет 30 млн. лева с фокус внедряване на IT решения, включително за киберсигурност. Ресорният министър се надява тя да се достигне до 1400 фирми. "До края на годината работим, за да открием още две процедури по Плана за възстановяване – едната е за 200 млн. лева за фотоволтаици и съпътстваща инфраструктура - батерии за съхранение на енергия. Тук не говорим за индустриални паркове, а за малки и средни фирми", уточни Пулев. Другата процедура е за 120 млн. лева за развойна дейност. 

За популяризиране на Плана непрекъснато правим срещи - тази събота отиваме в Пловдив и Пазарджик. Миналата седмица бяхме в Перник и Благоевград, припомни служебният на иновациите и растежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във