Банкеръ Daily

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов:

Вече един танкер е резервиран - чака се от САЩ на "Ревитуса"

Министерството на енергетиката е направило предложение за сключване на договор за седем карго кораба с втечнен газ – LNG, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Условието за получаването на тези количества е през август служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция.

„Така реално ще имаме по един карго кораб с втечнен газ за октомври, ноември, декември, януари, февруари, март и април“ – обяви премиерът в оставка по време на заседанието на Министерския съвет.

Той добави, че има и още по-добра новина и тя е, че вчера, 27 юли, в късните часове на деня е било определено къде да акостира първият танкер. Това ще е в Гърция и - както уточни министърът на енергетиката в оставка Александър Николов – става дума за пристанището "Ревитуса". Той добави и че доставчикът е един от най-големите в Съединените щати.

За първия танкер има осигурен капацитет къде ще бъде осъществена регазификацията и така правителството осигурява втечнения газ за октомври. Оттам нататък - за ноември и декември - служебният кабинет ще реши дали офертата е достатъчно рационална и дали ще я продължи, обясни Николов и продължи:

"С оглед на текущата ситуация в Европа подсигуряването на инфраструктурни решения за месец ноември и демекври следва да се случи през следващите няколко месеца. Това е причината офертата да е разделена на две части – за 2022 г. – три карга, за 2023 г. – четири карга. При изпълнение на програмата за трите карга в зимния период – декември 2022 г., има възможност за сключване на нов договор при нови търговски условия за следващите четири карга" - обясни енергийният министър.

По отношение на цената той не пожела да я обяви, за да не нарушава клаузата за конфиденциалност, но коментира, че към конкретния момент на получаване на офертата съобразно цените, които са на европейския пазар, общата стойност на офертата за първите три карга е с приблизително 30 долара по-ниска от европейската цена.

"Дори и при най-критичния сценарий и при отдалечен терминал за доставяне, ефектът, който ще има "Булгаргаз" като позитив спрямо европейския пазар към конкретния момент ще е поне 20 долара" - коментира Александър Николов.
Той добави и че цялата информация по инфраструктурата, карга и цени ще бъде представена на следващия министър на енергетиката, за да може той да вземе информирано решение. Става дума за получените допълнителни оферти от "Булгаргаз", за предложенията, които от ведомството на министър Николов са направили за разширение на инфраструктуата към съседни държави и възможностите за директна продажба, решенията за конвенционална доставка.

Договорът за седемте карго танкера ще бъде подписан днес, но ще бъде с възможност да бъде потвърден до 19 август, с което правителството в оставка дава възможност на наследниците си, ако намерят по-добра оферта от тази, която им се предлага, да я откажат.

"Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да я потвърди до 19 август, ще даде сигурност на енергийните доставки, както това бе осигурено вчера за месец октомври" - добави Кирил Петков.

Той уточни и че е създадена работна група между "Митници" и НАП, които да работят заедно с цел да измислят най-добрия механизъм за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски компонент от България към европейските и трети страни. България е получила дерогация от Европейския съюз, т.е. има позволение, руският петрол, който влиза у нас, след преработка от "Лукойл" да може да се използва само за българския пазар.

"Това увеличава доставките към българския пазар и би трябвало на базата на пазарните механизми да намали цената на горивата" - обясни премиерът в оставка.

По отношение на другите решения, взети днес, Кирил Петков обяви, че е приета и програмата за компенсиране на цената на тока за бизнеса с таван от 250 лева. Подсигурени са и 633 000 небитови крайни клиенти, които ще имат абсолютна яснота за цената на тока в следващите месеци. Българското правителство гласува и 150 млн. лева, за да продължи мярката за намаляването на цената на горивата на бензиностанциите с 25 стотинки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във