Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вече е решено: Болничните ще се изплащат в часове, не в дни

Министерският съвет прие новата схема за отсъствие от работа. Вече болничните ще се изплащат в часове, а не в дни. Промяната се отнася за хората, работещи на смени. Например ако те отсъстват от работа за 2 дни, а работният им ден е 24 часов, ще получат обезщетение общо колкото за 24 часа.

"Измененията целят преодоляване на констатираните при прилагането на наредбата проблеми. С тях ще се гарантират правата на работниците и служителите и на работодателите при сумирано изчисляване на работното време, като се въвежда еднакъв подход в трудовото и осигурителното законодателство при отчитане на отпуска за временна неработоспособност, бременност, раждане и осиновяване и се постига в максимална степен справедливост при заплащането в съответствие с реално положения труд", се казва в мотивите за решението.

Синдикатите се обявиха срещу това решение. По време на Национален съвет за тристранно сътрудничество в понеделник те заявиха, че предложението е в ущърб на работещите. Синдикатите смятат,че ако например при сумарно работно време и смяна от 12 часа излезете в болничен, фирмата ще ви плати обезщетение само за 8 часа. Работодателите пък се страхуват, че ако работникът си вземе болнични по време на почивни дни, ще трябва да плащат обезщетения и за тях.

„Искаме начините на заплащане да не се променят, тъй като в болничния лист не пише часове, а дни. Чисто административно за НОИ и за работодателите може да е по-лесно, но за нас не може едно и също нещо да бъде изчислявано по два начина“, обясни още вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

Той допълни, че тази промяна може да доведе до съдебни практики и даде пример: „Ако се пада в петък да съм 12 часа на работа според сумарното изчисление на работния ден, но съм болен, работодателят може да каже, че ме е наел на 8-часов работен ден и ще ми плати толкова. И аз като отида в съда, ще ги осъдя да ми платят за 12 часа. И затова смятаме, че сегашният механизъм е по-добър“, коментира той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във