Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вече 85 г. бирата в кутийка е на масата ни

На 24 януари 1935 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния (САЩ) излиза на пазара първата в света бира в кутийка.

Алуминиевата кутия (наричана още - кен, на английски: aluminum can) вече намира широко приложение и се използва за съхранение на безалкохолни напитки, бира и други. За пръв път е използвана от пивоварната компания Coors.

В Северна Америка, стандартната кутия съдържа до 355 ml течност. В Индия и Европа стандарта е 330 ml. Все пак, в някои части на Стария континент, има и 500 ml кенове, които се използват за бира. В далечна Австралия нормалното количество за един кен е 375 ml. В Южна Африка промоционалното количество за кен е 440 ml.

Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Произвежда се от преваряването и ферментацията на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но е възможна и употребата на пшеница, царевица, ориз. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Също така може да се добавят и други аромати посредством билки и плодове. Мястото, където се приготовлява бирата се нарича пивоварна. Продава се в стъклени бутилки или метални кутии.
Бирата най-общо се дели на ейл и лагер и като правило алкохолното съдържание е между 4% и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири. Също така съществува светла и тъмна бира. Тя е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е "Октоберфест".
След края на ферментацията, бирата се разлива, най-често в стъклени или пластмасови (ПЕТ) бутилки, алуминиеви кенове, кегове и бъчви.

През последните десетилетия нараства използването на пластмасови ПЕТ-бутилки и кенове. Те са по-евтини за производителите, тъй като са опаковки за еднократна употреба, но замърсяват околната среда, и могат да бъдат дори опасни за здравето. PET пластмасата (polietilen tereftalat – материал, от който най-често са направени бутилките) съдържа химикали, които, когато бутилките са изложени на високи температури или когато бирата се съхранява в PET пластмаси за по-дълги периоди от време, могат да се отделят в бирата. Неслучайно срока на годност на една и съща бира в стъклена бутилка и в ПЕТ-бутилка се различават значително.

Бирата в кенове пък придобива специфичен метален привкус. Това се дължи на емайла с който се покрива вътрешната повърхност на кеновете. Освен това, за да се увеличи срока на годност на бирата, в кеновете добавят различни стабилизатори и консерванти. Кеновете се характерни най-вече за Америка и развиващите се страни.

Кеговете нямат нищо общо с кеновете. Кеговете се правят от неръждаема стомана с хром-никелово покритие, която значително удължава срока на съхранение на бирата и гарантира биологическата безопасност на бирата. И най-вече, кеговете нямат отвътре емайлно покритие, което може да се разтвори в бирата и да развали вкуса й.

Всъщност бирата е бира, когато е в стъклена бутилка. Познавачите предпочитат стъклените опаковки пред другите опаковъчни материали като допринасящи за здравословния начин на живот. Едно от основните предимства на стъклото е, че то е инертно, т.е. не взаимодейства със съдържанието и не променя пивото, съхранявано в него.

Основен проблем с опаковките в България е липсата на депозитна система и нежеланието на търговските обекти да изкупуват празен стъклен и пластмасов амбалаж. Въвеждането на депозитната система обаче среща съпротива от организациите за разделно събиране, тъй като по този начин те ще загубят част от бизнеса си.

 

Полезна или вредна е бирата?
Основната активна съставка на бирата е алкохолът, така че здравните ефекти от алкохола по принцип се отнасят и за бирата. Умерената употреба на алкохол, включително бира, намалява риска от сърдечни заболявания, като сърдечен удар или инфаркт. Въпреки това обаче злоупотребата с алкохол може да доведе до различни заболявания като алкохолизъм и цироза.
Бирената мая е известна като богат източник на магнезий, селен, калий, фосфор, биотин и B витамини. Поради тази причина понякога бирата е наричана течен хляб.
Изследване на японски учени е установило, че нискоалкохолната бира има силно противораково въздействие. Друго изследване потвърждава благоприятното въздействие върху сърдечната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във