Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВДОВИЦАТА ШЕФЛЕР СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА ЗА КОНТИНЕНТЪЛ

Вторият по големина производител на автомобилни гуми в Европа - немският концерн Континетъл (Continental AG), прие предложението за поглъщане на Шефлер (Schaeffler Group), след като около три пъти по-малката семейна компания вдигна офертата си със 7% - до 75 евро за акция, оценявайки по този начин публичния концерн на 12.1 млрд. евро. Купувачът ще се ограничи с придобиване на миноритарен дял до 49.99% за период от четири години. Главният изпълнителен директор на Континетъл Манфред Венемер, който се бе зарекъл да се бори срещу придобиването, ще напусне компанията.
Групата Шефлер, чиято централа е в градчето Херцогенаурах, е една от най-големите семейни фирми в Германия. Основана през 1946 г. от братята Вилхелм и Георг Шефлер, тя се специализира в производството на валове и лагери, а след смъртта на Георг Шефлер през 1996 г. предприятието остава в ръцете на съпругата му Мария-Елизабет Шефлер и на сина им Георг. Противно на очакванията, фирмата не е продадена, а оборотът й се увеличава за десет години от 1.5 млрд. евро до 8.9 млрд. евро през 2007-а. Днес Шефлер произвежда 40 000 различни машинни части и е работодател на 66 000 служители, от които близо половината са в Германия. А Мария-Елизабет, често наричана от немските медии хитрата вдовица, е в Топ 10 на най-богатите хора в страната.
На 30 юли Шефлер отправи към Континентъл официална оферта за 70.12 евро за акция. Две седмици по-рано фирмата съобщи, че държи почти 36% от акциите с право на глас в Континентъл, 28% от които са придобити чрез суапови сделки.
Цената на акциите на основаното през далечната 1871 г. предприятие падна с повече от 50%, след като преди година то закупи поделението на Сименс (Siemens) за авточасти VDO, плащайки за него 11.4 млрд. евро. Шейсетгодишният Венемер, който застана начело на Континентъл през септември 2001-ва, заяви, че предложението за покупка от страна на Шефлер подценява компанията му и е лишено от стратегически рационална обосновка. Освен това той упрекна вдовицата милиардерка, че е използвала съмнителни сделки, за да си осигури 36% дял в гиганта Континентъл.
Спорът около офертата за поглъщане е решен. Континентъл ще отвори нови глава в историята си и затова Манфред Венемер помоли да бъде освободен от задълженията си. Той ще напусне компанията на 31 август и в най-близко бъдеще ще бъде назначен негов заместник, гласи изявлението на мениджмънта на Континентъл от 21 август.
Новата компания ще надмине Роберт Бош (Robert Bosch GmbH) и ще се превърне в най-големия производител на автомобилни части в света.
Континентъл планира продажбите му тази година да надминат 26.4 млрд. евро - почти три пъти повече от тези на Шефлер. Към 30 юни във водещия световен производител на авточасти са работили 149 113 души - с 67% повече, отколкото година по-рано. За сравнение - заетите в Шефлер наброяват 66 хиляди.
Шефлер ще има ефективен контрол над Континентъл по време на акционерните събрания, но обеща, че няма да променя без съгласието му неговия устав, централа, бизнес подразделения, листване на борсата, политика относно разпределянето на дивидент и т. н. Освен това Шефлер обеща да компенсира Континентъл за евентуални негативни ефекти от т.нар. смяна на контрола във връзка със съществуващите споразумения за финансиране и отрицателни данъчни ефекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във