Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Вдигнаха мерника на енергийния шампион

Мудната енергийна либерализация, за която в.БАНКЕРЪ предупреждава отдавна, най-накрая доведе до реакция от страна на Брюксел. През седмицата Европейската комисия откри официална процедура, за да разследва дали Българският енергиен холдинг(БЕХ)злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро у нас.


Комисарите ще проучат доколко разпоредбите в споразуменията за доставка на ток, сключени от дъщерните дружества на БЕХ (АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица - изток2и НЕК), не ограничават свободата на търговските им партньори да доставят където желаят закупените от холдинга количества електроенергия.


В допълнение независимият на книга Електроенергиен системен оператор (ЕСО) продава на търгове капацитета на преносната мрежа, която обаче все още е в активите на НЕК. На закупилите определените количества се посочват точките, до които трябва да доставят електроенергията. Съгласно изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет е необходимо да са разделени и в момента консорциум от четири фирми прави анализ как точно да стане това.


Подобни договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в Европейския съюз, се посочва в официалното съобщение от Еврокомисията.


От Българския енергиен холдинг се защитиха, че още от месец юни тази година, заедно с дъщерните дружества, са предприели всички необходими действия за прилагането на Третия енергиен либерализационен пакет. АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица -изток 2 и НЕК са изготвили правила за провеждане на процедури за продажба на електроенергия на едро и те вече са публикувани на интернет сайтовете им. Всички търгове, провеждани от дружествата досега, са в пълно съответствие и при спазване на правилата за търговия, коментираха от енергийния ни шампион. От холдинга казаха още, че след разделянето на НЕК и ЕСО ще бъдат преразгледани всички договори за производство и доставка на енергия на пазара, за да съответстват на либерализационните изисквания на Третия енергиен пакет.


Така или иначе, няма законоустановен срок за приключване на разследванията за антиконкурентно поведение. Продължителността им ще зависи от редица фактори като сложността на казуса, степента, до която засегнатото предприятие съдейства, и упражняването на правото на защита.


От БЕХ изтъкнаха, че ще окажат пълно съдействие на Европейската комисия и нейното намерение да провери има ли злоупотреба с монополно положение на енергийния пазар в страната. Както и че започналата процедура не означава, че е установено окончателно нарушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във