Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Вдигат лозунги за разваляне на концесията на ски зона Банско

Реформаторският блок започна офанзива за разваляне на концесионния договор с фирма "Юлен" за ски зоната в Банско. В огласена пред парламента декларация сините настояват сигналите за откритите нарушения на контракта да бъдат изпратени в прокуратурата. Те застанаха категорично зад намеренията на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да отмени "екстрените" промени, направени от кабинета на Пламен Орешарнски. В този дух бе и решението на първото за тази година заседание на Министерския съвет (на 7 януари). В последните часове на мандата му отиващото си правителство на последната тройна коалиция (под "патронажа" на Сергей Станишев) се опита да уреди промени в концесионния договор и допълнително споразумение с фирма "Юлен" за концесиониране на част от Национален парк "Пирин" и за строеж и експлоатация на ски зона с център Банско.

Сега Министерският съвет възложи на междуведомствена работна група да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и да предложи варианти за разрешаването им. В групата ще влязат представители на администрацията на МС и на редица министерства. След като направят обстоен анализ, експертите трябва да предложат кои точно текстове в контракта трябва да бъдат отстранени и ще конкретизират текстовете на договора с концесионера. Групата ще трябва да даде оценка и на прилаганата методика за изчисление на концесионното възнаграждение. Всичко това трябва да е готово до 15 февруари.
Преди седмица партия "Зелените" настоя да се проведе и обществен дебат за социалния, икономическия и екологичния ефект на концесията за ползване на части от Националния парк "Пирин" за ски зоната Банско, вместо междувемодствената група на правителството да решава на тъмно бъдещето на концесионния договор с "Юлен".

Що се отнася до призивите фирмата концесионер да бъде дадена на прокуратурата за нарушения в договора, трябва да припомним, че тази песен  вече е изпята. Преди близо година (през февруари 2014-а) държавното обвинение установи, че действително има нарушения при строежа на част от пистите и съоръженията в ски зоната, но се произнесе категорично, че концесионерът не може да бъде санкциониран, защото е изтекъл давностният срок за образуване на административнонаказателно производство по повод на тези нарушения.

А купища нарушения при експлоатацията на тази концесия бяха открити още през пролетта на 2013-а. Тогава Сметната палата оповести свой доклад (за периода от януари 2009-а до 31 декември 2011-а) за проверката за изпълнението на концесионния договор. Още тогава държавните одитори посочиха, че на практика нарушителите са Министерството на околната среда и водите и кметството в планинския град, управлявано по това време от Александър Краваров. Оказа се, че през проверявания период никой не си е правил труда да осъществява кой знае какъв контрол върху изпълнението на условията на концесията.

Одиторите още тогава посочиха, че редица клаузи от договора за концесия - в частта, уреждаща ползването на предоставената концесионна територия, определянето и внасянето на концесионното възнаграждение, откриването и поддържането на банковата гаранция за гарантиране на инвестициите и опазването на околната среда, са непрецизирани, непълни и недостатъчно ясни. А в контракта липсват клаузи за санкции и неустойки, ако концесионерът системно не изпълнява основни задължения и параметри. Посочени са само неустойките за забавено плащане. Проверяващите обаче посочиха, че в случая концесионерът - акционерното дружество "Юлен", е изпълнил основното си задължение - за предвидените инвестиции за периода 2002-2006-а. Общият им размер възлизаше на 64 167 159.81 лева. За разлика от концесионера, държавните и общинските власти не са си свършили работата. От този документ стана ясно, че всичко това не е направено от екоминистерството. Именно то било отговорно за контрола по изпълнението на концесията и за навременното отстраняване на възникнали проблеми.

Що се отнася до договора, който е подписала държавата в далечната 2001-ва (на 21 декември), той е със срок от 30 години и до този момент според юристи категорични причини за развалянето му все още не са открити. По времето на кабинета "Орешарски" тогавашният вицепремиер по икономическото развитие Даниела Бобева се зае да се справи с проблемите около тази концесия и в последните дни на мандата обяви, че контрактът вече бил приведен в съответствие с изискванията на законодателството, включително и с промените в него от 2012 година. Площта на концесионния договор за "Ски зона с център Банско" била определена съгласно териториално-устройствения план за нея, одобрен през 2001-а, и всички грешки били отстранени. По това време министрите се потупаха по гърдите, като обявиха, че са разрешили и спорове за собствеността на земя и на съоръжения в ски зоната, които не са собственост на дружеството. Взето бе и решение за увеличаване на концесионната такса с 50 на сто.

Очевидно проблемите не само че не са решени, но продължават да се задълбочават. А сега идеята на реформаторите междуведомствена работна група да изиска и да публикува резултатите от извършените досега проверки от ДНСК, МОСВ и Сметната палата, както и сигналите за нарушения, подавани от неправителствени организации, като част от "за трайното" им  решаване едва ли ще успее, тъй като кучето е заровено още в първия контракт. Що се отнася до настояването им държавата да влезе във владение на всички имоти и съоръжения върху териториите, които са изключителна държавна собственост, както и да се отчитат правата на потребителите, да се създадат условия за детски и семеен спорт и т. н., приличат повече на партийни лозунги, отколкото на реални стъпки за разрешаването на проблемите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във