Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВДИГАТ БАЛКАН ВЪВ ВЪЗДУХА

Обявената в несъстоятелност авиокомпания Балкан отново напомни за себе си в края на седмицата със съобщението, че след 76-дневно прекъсване възстановява полетите си. По-точно - редовната линия до лондонското летище Хийтроу. Първият самолет по дестинацията ще се излети от софийското летище в 11.50 ч на 2 май.
Ние получихме писмо - заяви за в.БАНКЕРЪ синдикът Владимир Петков - че на 4 май ще отнемат слотовете ни в Лондон (часовете и местата за кацане, престой и излитане) и че ще ги дадат на друга авиокомпания. Кой тогава ще поеме отговорността, ако ги загубим, при положение че през февруари за тях била отправена официална оферта на стойност 6 млн. долара? Губейки слотовете в Лондон и другаде, Балкан ще загуби атрактивност, а следователно и възможността да привлече стратегически инвеститор, който да го оздрави. По този начин Балкан губи и друг нематериален актив - правата по редовните линии, които постепенно ще бъдат прехвърлени на Хемус ер и други превозвачи.
Трудно е една авиокомпания, която не е летяла два месеца и половина, да започне да печели веднага още от първия си възстановен полет. Но Петков не вярва загубите от това да са по-големи от загубите от слотовете. За първите няколко полета имало и достатъчно пари в сметките на Балкан - около един милион долара. Освен това в банковите сметки на авиокомпанията продължавали да постъпват средства от тренажора, хендлинга и др. дейности на превозвача.
Решението за възстановяване на полетите е наше и ние поемаме отговорността, подчерта и другият синдик Ралица Топчиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във