Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Василий Леонтиев печели Нобел за развитието на метода "разходи - готова продукция"

На днешния ден през 1905 г. в Санкт Петербург, столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728, 1732-1918 г.), е роден Василий Леонтиев (на руски: Василий Васильевич Леонтьев). Баща му - петербургски професор по икономика, също се казва Василий.

Василий Леонтиев е един от най-бележитите американски икономисти (от руски произход). Леонтиев печели Нобелова награда за икономика през 1973 г. за развитието на метода "разходи - готова продукция" и приложението му в изследванията на важни икономически проблеми.

Леонтиев завършва Санктпетербургския държавен университет (на 19 години). Либералната обстановка в първата половина на 20-те години в Съветска Русия му дава възможност през 1925 г. да замине в чужбина, за да завърши образованието си.

След това Леонтиев учи в Хумболтовия университет в Берлин. В германската столица той става доктор на икономическите науки, после известно време работи в Института за световно стопанство в Кил, а около година е и икономически съветник в Китай.

По това време Леонтиев вече е автор на няколко статии, които определят и научните му интереси: той търси способи да обедини икономическата теория с математиката и статистиката. А следвайки тази посока младият учен постепенно се превръща в един от основателите на иконометриката - направление в икономическата наука, което акцентира върху измерването на стопанските величини и количествения анализ.

През 1931 г. Леонтиев заминава за САЩ и след няколко години става американски гражданин.

Там той преподава икономика в Нюйоркския университет (където основава Института за икономически анализи) и в Харвард (от 1932 г.).

Според авторитетната международна Енциклопедия на обществените науки приносът на Леонтиев в икономическата наука е сравним с този на Адам Смит и Джон Мейнард Кейнс.

Василий Леонтиев умира на 5 февруари 1999 г. в Ню Йорк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във